Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Setkání profesorů FVT

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Setkání profesorů FVT

Počet shlédnutí: 342

4.11.2013 • Setkání současných i emeritních profesorů Fakulty vojenských technologií, které se již stalo tradicí, se letos odehrálo ve znamení 10. výročí založení FVT.  Uskutečnilo se ve čtvrtek 21. října 2013 na Klubu UO. Setkání svojí přítomností poctil i rektor – velitel UO brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D a prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D. Během setkání, které slouží především k neformální výměně zkušeností mezi staršími kolegy – emeritními profesory a jejich mladšími následovníky, byl také představen nový profesor a dva docenti, kteří letos úspěšně absolvovali habilitační řízení na FVT UO. 

Účastníky v pořadí již sedmého setkání profesorů uvítal děkan fakulty plukovník doc. Ing. Libor Dražan, CSc. Ve svém projevu se zmínil o významných meznících existence fakulty, vzpomněl bývalá vedení fakulty i hlavní změny v organizační struktuře, vyvolané transformací vysokého vojenského školství s novými požadavky na vzdělávání vojenských profesionálů ze strany rezortu MO. Kladně zhodnotil oblast studia a studijních programů. Druhou důležitou oblastí, kterou nelze oddělit od studia a přípravy studentů, je vědecká a výzkumná činnost. Pan děkan při pohledu do historie FVT s potěšením konstatoval, že i v této oblasti se fakultě daří.

Závěrem svého projevu pan děkan poděkoval pánům emeritním profesorům za ochotu nezištné spolupráce s naší fakultou, zejména za pomoc při výchově studentů, při tvorbě učebních pomůcek, skript a učebnic, při realizaci výzkumných projektů, při vydávání Fakultního časopisu AiMT a při řešení odborných problémů.

Poté předal slovo svému proděkanu pro vědeckou činnost prof. RNDr. Janu Kohoutovi CSc., který představil v letošním roce nově jmenovaného profesora a docenty.

Kromě prof. Ing. Petra Droppy, PhD., pracovníka Katedry strojárstva,  Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika, v Liptovském Mikuláši, který byl letos prezidentem republiky jmenován profesorem ve vědním oboru Dopravní stroje a zařízení, byli shromáždění představeni také dva noví docenti. První z nich, RNDr. Petr Kubíček, CSc. z Geografického ústavu, Přírodovědecké fakulty Masarykova univerzita Brno, se habilitoval v oboru Geodézie a kartografie. Druhým novým docentem od minulého setkání profesorů se stal příslušník Polské republiky, a to Lt.Col. Eng. Tomasz  Smal, Ph.D, vědeckopedagogický pracovník Logistics Department of the Command Institute, the Gen. T. Kościuszko Military Academy of Land Forces ve Wroclawi.  Habilitoval se v oboru Dopravní stroje a zařízení. Doc. Smal se však setkání neúčastnil, jmenovací dekret obdržel již v květnu u příležitosti mezinárodní konference ICMT 2013.

Přítomnému novému docentovi slavnostně předal děkan fakulty plk. doc. Ing. Libor Dražan, CSc. jmenovací dekret.

Po předání dekretu vystoupil profesor Droppa.  Ve svém projevu konstatoval, že současná doba není pro vysokoškolské prostředí nikterak jednoduchá. Nároky na kvalitu a množství vědecké práce rostou a současně roste i tlak na měřitelnost jejich výsledků. Úsilí o měřitelnost výsledků vědecké práce má však i negativní důsledky. Vede k obecné nadprodukci publikací a tlaku na rychlost vědecké práce, někdy i její samoúčelnosti. V souvislosti s tímto jevem zmínil jeden z citátů Lucia Annaea Senecy, „Žádný vítr není dostatečně silný, pokud nevíme, do kterého přístavu máme plout.“

Setkání profesorů ukončily tóny studentské hymny Gaudeamus igitur, následoval slavnostní přípitek děkana, při kterém pronesl krátký projev k přítomným i rektor-velitel UO. Poté následovala neformální debata.

 

Autor: Otakar Petříček, foto: Jiří Pařízek

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa