Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucích velitelé dělostřeleckých jednotek navštívili základnu munice v Týništi nad Orlicí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Budoucích velitelé dělostřeleckých jednotek navštívili základnu munice v Týništi nad Orlicí

Počet shlédnutí: 872

31.10.2013 • Dne 23. října 2013 se studenti třetího a čtvrtého ročníku modulu Velitel dělostřeleckých jednotek zúčastnili odborné exkurze na Základnu munice v Týništi nad Orlicí. Studenty doprovázeli vyučující z Katedry řízení palebné podpory Ing. Mgr. Kateřina Brabcová, Ph.D., nadporučík Ing. Karel Šilinger, Ph.D. a Ing. Jiří Šotnar. 

Po průchodu branou jednoho z nejstřeženějších armádních objektů nás již očekával hlavní inženýr základny podplukovník Ing. Bohuslav Jabůrek, který se s každým z nás srdečně přivítal, a pronesl pár úvodních slov o tom, čím se v Týništi zabývají.



Vlastní exkurze zahrnovala seznámení se s pěti pracovišti. Nejdříve nám byly předvedeny všechny typy dělostřelecké munice aktuálně zavedené v AČR, a to jak munice minometné, tak munice do 152mm ShKH vz. 77, kdy jsme měli příležitost zopakovat si jejich konstrukci a funkci. Následovala ukázka delaborace munice zakončená odpálením menší nálože TNT ve speciálním trhacím zvonu. Třetím stanovištěm byly vlastní sklady munice. Zde nám byly vysvětleny zásady skladování munice a vedení dokumentů o jejím uskladnění. Dále jsme byli přítomni ukázkám revizí střel a nakonec jsme navštívili chemické laboratoře, kde jsme si prohlédli různé druhy výbušnin, a dozvěděli se mnohé o způsobech jejich testování.

Pro nás, studenty modulu Velitel dělostřeleckých jednotek, se jednalo o první příležitost k seznámení se s dělostřeleckou municí v takto komplexním rozsahu. Program byl příslušníky útvaru velice dobře a zajímavě připraven, včetně názorných ukázek. Rádi bychom i touto formou poděkovali všem pracovníkům Základny munice Týniště nad Orlicí za ochotu a především pak podplukovníku Bohuslav Jabůrkovi za to, že naší exkurzi umožnil.

 

text: Jakub Richterfoto: Kateřina Brabcová​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa