Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Projektový den Biskupského gymnasia na FVZ v Hradci Králové

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Projektový den Biskupského gymnasia na FVZ v Hradci Králové

Počet shlédnutí: 406

30.10.2013 • V rámci každoročního projektového dne Biskupského gymnasia v Hradci Králové byla naše fakulta oslovena profesorem biologie na Biskupském gymnáziu Mgr. Ivo Králíčkem, Ph.D. s žádostí o možnost organizace každoročního projektového dne studentů právě na FVZ. Po pečlivé přípravě programu jsme 24. října uvítali na našich pracovištích celkem 22 studentů, vedených dr. Králíčkem. Od ranních hodin do pozdního odpoledne probíhaly nejen přednášky, ale i praktické ukázky na vybraných pracovištích.

Úvodní slovo a přivítání měl prof. MUDr. Miroslav Špliňo, Dr.Sc., z katedry epidemiologie, který zde působí několik desítek let, a tak studenty lehce  provedl bohatou historií naší fakulty. Svoje povídání zakončil aktuálními otázkami epidemiologie infekčních nemocí. Následoval další blok – praktické ukázky práce se specializovanými modely lidského těla, využívanými pro výuku mediků a kurzů pod vedením kapitánky MUDr. Pavly Krutišové a poručíka Mgr. Tomáše Grögera. Dobrovolnící z řad studentů pak s těmito modely sami aktivně  pracovali.  Jistě velmi přínosné bylo seznámení studentů s problematikou poskytnutí první pomoci, a důraz kladený na fakt, že by měla být každým z nás poskytnuta.

V další části programu se pracovalo ve skupinách. Část studentů viděla práci v mikrobiologické laboratoři, zkusila si zhotovit vlastní mikroskopické preparáty pod vedením RNDr. Ireny Hanovcové,CSc. a kolektivu laborantek katedry epidemiologie. Druhá část se věnovala problematice správné výživy s Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D. Před obědem pak studenti vyslechli přednášku doc. RNDr. Vandy Boštíkové, Ph.D. na téma nástrah během cestování. Po obědě následovala exkurze na Centrum pokročilých studií s prohlídkou toxikologické a BSL3 laboratoří pod vedením podplukovníka doc. PharmDr. Daniela Juna, Ph.D. a Mgr. Petra Jošta. Program ukončil prof. MUDr. Pavel Boštík, Ph.D. svojí přednáškou zaměřenou na středoškolské studenty, na téma Viry kolem nás.

Dle ohlasů od studentů i jejich vyučujícího byl celý program vnímán velmi dobře. Studenti si pochvalovali zajímavost jednotlivých témat a jejich různorodost, díky které si tam snad každý z nich našel něco, co pro něj bylo zajímavé. Byly i ohlasy z oktávy, že to byl nejlepší projektový den v historii. Několika studentům pomohla tato akce při rozhodování, na jaký studijní obor a fakultu si za necelé 2 roky vyplní přihlášku.


Autoři: Vanda Boštíková​Pavel Boštík, foto: Lenka Hrdličková

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa