Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dva různé dny a dvě různé fakultní konference na FVZ v Hradci Králové

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Dva různé dny a dvě různé fakultní konference na FVZ v Hradci Králové

Počet shlédnutí: 1277

30.10.2013 • Během 24. září 2013 se na hradecké FVZ konala již v pořadí osmá fakultní vědecká konference studentské tvůrčí činnosti. Jen o několik dnů později, 1. října ji následovala tentokráte sedmá fakultní konference studentů doktorských programů.

První akce se zúčastnilo 27 studentů, kteří soutěžili ve třech sekcích. První sekce zahrnula práce a prezentace z KE, KVCH, KVVL, KRAD, CPS a TOX, druhá z KVH a KVZ a třetí z oblasti problematiky studentské pedagogické síly. Hodnotící komise byly tvořeny předsedou a třemi přísedícími členy. První komisi předsedal prof. MUDr. Jiří Kasa, CSc., druhé podplukovník doc. PharmDr. Daniel Jun, Ph.D. a třetí pak plukovník Ing. Miroslav Procházka, Ph.D. 

Úroveň zpracovaných témat a způsobu prezentací lze charakterizovat jako rok od roku se zlepšující. Někteří studenti pokračují ve svých projektech po několik let, což je vidět na rozsahu jejich prací. Na této konferenci mají možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, co to znamená a obnáší výsledky své vědecké práce srozumitelně a smysluplně shrnout, ve zkratce sepsat a připravit jasnou prezentaci, kterou je nutno poté v daném časovém formátu odpřednášet. Tím to ale nekončí, zároveň je nezbytné být také připraven a schopen odpovědět na dotazy nejen komise, ale i kohokoli z pléna. Vítězi v jednotlivých sekcích se stali rotmistr Pavel Skořepa v první sekci, rotná Markéta Krejčiová a četař Tomáš Kučera v sekci druhé. Ve třetí sekci obhájil první místo rotmistr Tomáš Tůma.  Vítězové budou reprezentovat naši FVZ na celostátní konferenci studentů lékařských fakult nejen s českou, ale i slovenskou účastí, která se bude konat na 2. lékařské fakultě UK v Praze na konci listopadu. Přejeme jim mnoho úspěchů.

Druhá akce, konaná také již se železnou pravidelností na sklonku kalendářního roku, byla vysoce odborně orientovanou záležitostí. Povětšinou již zkušení DSP studenti, zvyklí prezentovat a diskutovat výsledky své vědecké činnosti mnohdy nejen na českých, ale i mezinárodních fórech, byli opět dle zaměření svých prací, rozděleni do tří sekcí. První tvořily obory Epidemiologie, Lékařská mikrobiologie, Infekční biologie a Vojenská radiobiologie. Druhá sekce zahrnovala Preventivní medicínu a ochranu veřejného zdraví, Vojenskou chirurgii a Vojenské vnitřní lékařství. Třetí samostatnou sekci naplnila problematika toxikologická. Na mezinárodní navazující kolo této soutěže byli delegováni major MUDr. Jarsolav Pejchal, Ph.D. a kapitán MUDr. Tomáš Kupsa, vítězové druhé a třetí sekce. První sekci pak vyhrál Mgr. Ivo Fabrik.  Hodnotící komise neměly problém shodnout se v náhledu, že úroveň mnoha prezentovaných výsledků byla vskutku špičková, nejen co se týče řešené problematiky, ale i způsobem prezentace. Předsedali - plukovník prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., prof. MUDr. Ladislav Jebavý, CSc. a plukovník Prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc.

Závěrem je nutno poděkovat všem účastníkům obou akcí, kteří věnují mnoho ze svého času nadstavbovému studiu, vzdělávání a nejen že tak zvyšují rozsah svých vědomostí, ale v neposlední řadě skvěle reprezentují naši školu.

Autor: Pavel Boštík​​, foto: Lenka Hrdličková​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa