Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ověření psychofyzických ukazatelů populace pro pěší evakuaci

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Ověření psychofyzických ukazatelů populace pro pěší evakuaci

Počet shlédnutí: 1255

24.10.2013 • Pro studenty studijního oboru Bezpečnostní management Fakulty ekonomiky a managementu bylo v rámci sportovního dne rektora Univerzity obrany dne 10. října 2013 připraveno námětového cvičení s problematikou pěší evakuace. Účast byla dobrovolná a přihlásilo se celkem 22 studentů, z nichž cvičení nakonec absolvovalo 11 studentek a 8 studentů. 

Organizátory cvičení byli major Ing. Jan Kyselák, Ph.D. z Katedry ochrany obyvatelstva, podplukovník Ing. Mgr. David Ullrich, Ph.D. z Centra tělesné výchovy a sportu a PhDr. Ing. Vratislav Pokorný z Katedry řízení lidských zdrojů. Nabídku na účast přijal i kaplan Univerzity obrany Mgr. Jan Pacner.

Cvičení probíhalo v okolí vodního díla Brno (Brněnská přehrada) a jeho cílem bylo ověřit schopnost populace věkové kategorie 20-25 roků absolvovat vzdálenost 15 km s evakuačním zavazadlem o hmotnosti 25 kg (s uvedenou vzdáleností se v dřívějších předpisech v relaci k pěší evakuaci uvažovalo a uvedená hmotnost je v současné době doporučená jako maximální pro evakuační zavazadlo dospělé osoby). V rámci cvičení byly také zjišťovány ukazatele související s rozhodováním a schopností zvládat psychofyzickou zátěž. 

Před zahájením účastníci vypracovali psychologické testy a byli vystaveni standardizovaným fyzickým testům. Fyzické testy proběhly i po ukončení přesunu. Součástí cvičení bylo kontinuální měření úrovně tepové frekvence s využitím kompletu POLAR TEAM System, jako ukazatele odolnosti organismu vůči zátěži. Snímání bylo zahájeno 12 hodin před zahájením a ukončeno 15 hodin po zakončení přesunu. V průběhu přesunu a po jeho ukončení zaznamenávali účastníci také údaje související s jejich psychofyzickou a mentální kondicí. Všechny získané hodnoty budou dále vyhodnoceny a přispějí k posouzení vybraných kvalit schopností a způsobilosti studenta, co by běžného občana, tuto formu evakuace v případě ohrožení zvládnout.

Všem účastníkům cvičení (zejména pak studentkám) je potřeba vyjádřit uznání před jejich vytrvalostí a houževnatostí a odvahou zúčastnit se.

Autor: Jan Kyselák​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa