Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Měření, diagnostika, spolehlivost palubních soustav letadel 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Měření, diagnostika, spolehlivost palubních soustav letadel 2013

Počet shlédnutí: 128

22.10.2013 • Na Klubu Univerzity obrany se minulý týden sešlo přes třicet odborníků z oblasti leteckých elektrotechnických systémů na svou již 13. mezinárodní vědeckou konferenci „Měření, diagnostika, spolehlivost palubních soustav letadel“. 

Katedra leteckých elektrotechnických systémů Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany úspěšně pořádá každoročně tuto konferenci s cílem poskytnutí nových odborných informací a výměny zkušeností v oblasti elektrotechnických, strojních, speciálních a zabezpečovacích systémů letecké techniky.

Příprava konference již nebyla náročná. Třinácté pokračování je skoro rutina. Nejdůležitější je ve správném okamžiku před konferencí rozeslat oznámení o jejím konání s patřičnou výzvou o zaslání příspěvků. Letos vydaný sborník má 14 příspěvků na celkově 146 stranách. 

Po krátkém úvodu započala vlastní konference. Jako první zazněla vyzvaná přednáška kolegy Ing. Jana Roháče, Ph.D. z Katedry měření ČVUT Praha zaměřená na jeho odbornou práci o využití inerciálních senzorů v navigačních systémech. Pak následovala přednáška Ing. Kamila Balwara s firmy INDRA CZ, zaměřená na seznámení účastníků konference o nových možnostech výroby leteckých simulátorů různého stupně kvality simulací. Následně se u přednášejícího pultu střídali další odborníci z ČVUT Praha, VŠB Ostrava i pravidelní kolegové ze spřátelené Katedry avioniky Letecké fakulty Technické univerzity v Košicích. V jednotlivých vystoupeních se účastníci konference dozvěděli o nových metodách a postupech při vývoji komunikačních či navigačních systémů, leteckých přístrojů a diagnostiky těchto systémů i prezentaci nového leteckého simulátoru z pořádající katedry, zaměřené na měření lidského činitele při řízení letu letounu.  

 

 Ve večerních hodinách se konalo neformální setkání účastníků konference, kde došlo k řadě pracovních i společenských jednání v zájmových skupinkách, sloužících k rozvoji další spolupráce. 

Z konference byl vydán sborník příspěvků (ISBN 978-80-7231-846-6) v tištěné i elektronické podobě na CD (ISBN 978-80-7231-945-9). Z průběhu konference ještě vznikne DVD se stručným záznamem přednášek.

Na rok 2014 se připravuje 14. ročník této konference, který se bude konat ve dnech 22. a 23. října 2014 opět na Klubu Univerzity obrany.

Autor: Rudolf Jalovecký, foto: Jiří Pařízek​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa