Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti vybraných středních škol na vlastní kůži zakusili náročnost vojenského výcviku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti vybraných středních škol na vlastní kůži zakusili náročnost vojenského výcviku

Počet shlédnutí: 2145

16.10.2013 • Ve dnech 7. – 10. října se v rámci marketingových aktivit Univerzity obrany uskutečnila akce pro žáky bezpečnostně právních akademií (BPA) – Malé Svatoňovice, Ostrava, Plzeň, Brno a středních odborných škol ochrany osob a majetku (SOŠ OOM) – Karviná a Zlín pod názvem „Prezentace Univerzity obrany 2013“. Z výše uvedených středních škol bylo sestaveno 7 družstev (Malé Svatoňovice vytvořily 2 týmy), celkem se akce zúčastnilo 37 příslušníků středních škol, z toho 4 instruktoři a 33 žáků.

Cílem prezentace bylo seznámit žáky středních škol s dílčími aktivitami, které jsou součástí přípravy absolventa Univerzity obrany, rozšířit a prohloubit znalosti a praktické dovednosti středoškoláků z vybraných disciplín a vést žáky k odpovědnosti jednotlivce za výkon týmu a odpovědnosti týmu za svého příslušníka.

Aktivity prvního dne se, kromě oficiálního přivítání zástupcem Fakulty ekonomiky a managementu a nezbytné krátké teoretické přípravě v dopoledních hodinách, převážně odehrávaly ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina. Soutěživou formou se měli středoškoláci možnost seznámit s některými novými vojenskými (taktickými) dovednostmi a prakticky si je vyzkoušet. V některých činnostech, jejichž podobný obsah absolvují i v rámci svých učebních programů, se měli možnost zdokonalit. Zcela jednoznačně si prověřili, případně i zvýšili svoji fyzickou připravenost a psychickou odolnost. Velký důraz po dobu celé prezentace byl položen na týmové pojetí plnění úkolů.

Obě noci trávili všichni účastníci prezentace v terénu. První noc strávili ve vybudovaných přístřešcích a druhou v improvizovaných terénních stavbách. Dny, ale i obě noci byly naplněny přesuny pod taktickým námětem (činnost v nestabilní zóně). Dále byly do praktických aktivit zařazeny i bloky překonávání různorodých překážek a zátarasů, prosakování přes clonu „nepřítele“, provádění průzkumu prostoru a objektu v nestabilní zóně apod. Instruktoři z řad studentů Univerzity obrany seznámili žáky se základními taktickými zásadami chování se v nestabilní zóně s následným praktickým nácvikem. S velkým ohlasem (s odstupem času zcela jistě spontánně pozitivním) se setkala možnost provedení hygieny v podzimních vodách jednoho z rybníčků ve výcvikovém prostoru.

Na závěr byl všem účastníkům prezentace Univerzity obrany slavnostně předán certifikát, především za jejich obětavý a dobrovolný přístup k plnění nelehkých úkolů. Prvotní reakce účastníků aktivity Prezentace Univerzity obrany při jejím vyhodnocení byly pozitivní. Organizátoři akce jsou přesvědčeni, že stanovené cíle byly naplněny. I z důvodu, že žáci výše uvedených středních škol jsou potenciálními studenty Univerzity obrany, by bylo vhodné v této aktivitě pokračovat i v budoucnu.


Text: Zdeněk Flasar​, foto: Viktor Brebera (SOŠ OOM Zlín)

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa