Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jednání LoD 7 podruhé, ale s novým obsahem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jednání LoD 7 podruhé, ale s novým obsahem

Počet shlédnutí: 107

16.10.2013 • V úterý 15. října 2013 proběhlo na Síni tradic Univerzity obrany v pořadí již druhé plenární zasedání  LoD 7, což je anglická zkratka pro Lines  of  Development, tedy pracovní skupinu, ustanovenou sekretariátem European Security and Defence College (ESDC) k řízení mezinárodního projektu „Výměnné zahraniční pobyty mladých důstojníků, inspirované programem Erasmus“. Předsedou této pracovní skupiny je prorektor pro marketing a vnější vztahy Univerzity obrany v Brně brigádní generál v záloze prof. Ing. Rudolf Urban, CSc., který úterní zasedání řídil.

Pracovní skupina LoD 7 byla ustanovena v roce 2009 sekretariátem ESDC, představující virtuální školu, resp. síť prestižních evropských vzdělávacích a výzkumných institucí, která poskytuje výběrové vzdělání zejména představitelům vyššího managementu resortů obrany a zahraničních věcí. Členem LoD 7 se od počátku stala i Česká republika.

Právě v době českého předsednictví EU v roce 2009 navrhlo Ministerstvo obrany ČR (inspirované francouzskou iniciativou) vytvořit po vzoru programu Erasmus obdobný projekt pro vojenské vysoké školy, který by umožňoval výměnné pobyty jejich studentů. Pobyty by pak nebyly vázány striktními pravidly programu Erasmus, především co se týká délky pobytu a jeho povinného zaměření na akreditovanou část studia. Nosnou myšlenkou byla tehdy orientace na kratší výměnné pobyty zejména v oblasti výcviku. Postupně se pro tento projekt vžil název Military Erasmus.

Později se ale ukázalo, že v době ekonomické krize je ochota takovýto projekt podpořit pouze verbálně a nikoli finančně a že jediné prostředky, které vojenské školy na zahraniční pobyty svých studentů mohou získat, jsou z programu Erasmus a tedy za plnění standardních podmínek tohoto programu.

Přesto však Erasmus mezi vojenskými školami tak docela standardní není. Jeho specifika spočívá v tom, že studenti – vojáci, vysílaní do zahraničí, mají zcela odlišné finanční benefity, než běžní civilní studenti a tedy že s grantem programu Erasmus školy při jejich vysílání nevystačí a musí vynakládat další prostředky na tyto aktivity ze svého rozpočtu.

Jak to tedy udělat, aby si vojenské školy mohly vyměňovat co nejvíce právě vojenských studentů při dodržení všech vojenských předpisů a minimalizaci dopadů na rozpočet škol, bylo ústředním tématem letošního setkání. Řešení se nakonec díky podnětným návrhům předsedy komise prof. Rudolfa Urbana nakonec našlo a pevně věříme, že se je podaří realizovat.

Pracovní skupina si také stanovila principy dalšího rozvoje spolupráce vojenských vysokých škol tak, aby výsledky byly hmatatelné a kontrolovatelné. Užší skupina představitelů škol bude svolávána pravidelně jedenkrát ročně a to právě do  Brna, kde bude řešit základní otázky spolupráce, tedy konkrétní formy a rozsah výměny studentů a učitelů mezi zapojenými školami, zatímco tzv. multinárodní konference s širší účastí bude navrhovat další možné směry rozvoje, rozpracovávat je a tak dávat spolupráci vojenských vysokých škol nový rozměr. První termín uspořádání takovéto multinárodní konference byl stanoven na 23. až 27. června 2014. Místem konání bude rakouská Tereziánská vojenská akademie.

 

Autor: Antonín Müller, foto: Stanislav Poráň​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa