Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ukázka skupiny Commandos sklidila velký úspěch

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ukázka skupiny Commandos sklidila velký úspěch

Počet shlédnutí: 975

15.10.2013 • V neděli 13. října 2013 se sjelo do Ivančic na Brněnsku devadesát členů záchranných a bezpečnostních složek České republiky, aby v tříhodinovém programu veřejnosti předvedli dovednosti ze své práce. Přes tisíc pět set návštěvníků shlédlo v areálu Středního odborného učiliště na Padochovské ulici ukázky zásahů policistů, hasičů, záchranářů, vojáků, kynologů a příslušníků vězeňské služby. Za Armádu ČR se akce zúčastnila Univerzita obrany. 

Zástupci všech zúčastněných jednotek na svých stanovištích seznamovali návštěvníky se svým posláním, zájemci si prohlíželi vybavení hasičských i policejních vozů a sanitky, potěžkávali si zbraně a další pomůcky. Lidé si mohli vyzkoušet i daktyloskopii, umělé dýchání či masáž srdce nebo bez obav pohladit záchranářské psy. Opravdoví odvážlivci si dokonce na vlastní kůži vyzkoušeli funkčnost bezpečnostních pásů v automobilu při převrácení vozu na střechu.

Studenti Univerzity obrany v prezentačním stanu školy představili početným zájemcům výstroj a výzbroj vojáka české armády. Přičemž největší pozornost vzbuzovala nová útočná puška CZ 805 BREN. Řada zejména mladých lidí si také odnesla informace o možnostech studia na Univerzitě obrany. 

Zatímco na hřišti ivančické školy předváděla své umění jihomoravská jízdní policie, u prezentačního stanu Univerzity obrany se o záchranu života raněného pokoušel osmiletý Lukáš Suchánek. Pacientovi se snažil pomoci masáží srdce. Marně lovil v paměti, kolikrát by měl raněnému stlačit hrudník, aby ho zachránil. „Učili jsme se to ve škole, ale už si to moc nepamatuji,“ červenal se třeťák z Ivančic. Naštěstí byl nablízku budoucí zdravotnický záchranář – student Fakulty vojenského zdravotnictví UO desátník Richard Dvořák a Lukášovi vše vysvětlil a názorně předvedl. Nakonec se i pacient, tedy speciální figurína na trénink masáže srdce, nadechl.

V rámci dynamických ukázek studenti Univerzity obrany, resp. příslušníci skupiny Commandos a zdravotničtí záchranáři pod vedením docenta Zdeňka Flasara z Katedry vojenského managementu a taktiky FEM návštěvníkům předvedli přepadení fiktivního objektu, kde se skrývali teroristé a drželi v zajetí rukojmí. Následnou likvidaci teroristů a osvobození rukojmích. Součástí akční ukázky bylo poskytnutí první pomoci postřelenému vojákovi a jeho odsun do bezpečí. Ukázka sklidila velký úspěch. 

V Ivančicích své schopnosti a umění předvedly záchranné a bezpečnostní složky ČR už potřinácté. „Akci Záchranáři v akci pořádáme každý druhý rok, takže už o ní lidé dobře vědí,“ řekla Dagmar Šacherová z pořádajícího Střediska volného času v Ivančicích.

 

Autor: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa