Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava „Tomáš Garrigue Masaryk a armáda“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava „Tomáš Garrigue Masaryk a armáda“

Počet shlédnutí: 1963

8.10.2013 • Při příležitosti 95. výročí vzniku samostatného československého státu pořádá Univerzita obrany ve spolupráci s Československou obcí legionářskou od 9. října 2013 ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu, Kounicova 44 putovní výstavu „Tomáš Garrigue Masaryk a armáda“. Výstava je zajímavým zpracováním tématu vztahu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka k armádě. 

Výstava popisuje nejen život T. G. Masaryka, ale také jeho úzké propojení s československými legionáři a později s armádou samostatného státu. Představuje jeho vize o budování armády, jejím významu pro společnost a mravní sílu národa. Při budování armády ve státě, jehož celé řízení státní moci musí být vedeno humanitními ideály, zastával Masaryk princip zdatnosti – čím menší stát, tím lépe musí být vyzbrojená a organizovaná armáda. Touto zásadou se řídil při výstavbě naší první armády po rozpadu Rakouska-Uherska. „O kvalitě armády svědčí její hlavní hodnoty – kázeň, statečnost, demokratičnost, vojenská vzdělanost, iniciativa a nepolitičnost, dále však také materiální úroveň,“ napsal Masaryk v jedné ze svých prací.

T. G. Masaryk se vyjadřoval také k vojenskému vzdělání: „V armádě platí stejně jako všude jinde, že vědění je moc. To tedy znamená, že vzdělaný voják má pro demokratickou armádu podstatně větší přínos. Technicko-odborné vzdělání vojáka je nutné pro správný a dobrý výkon funkce, všeobecné vzdělání je nutné, aby se vojáci neodlišovali od ostatních povolání ve společnosti. Kdyby se vojáci lišili od ostatních členů společnosti, mohlo by se stát, že by vojáci stáli osamoceně na okraji společnosti. Toto je však pro demokratickou společnost a demokratickou armádu nepřípustné. Důstojník musí usilovat o více než průměrné vzdělání a o vzdělání nejen vojenské. Na nadprůměrně vzdělaných důstojnících musí být založen velitelský sbor a kvalitní velitelský sbor zvýší výkonnost armády.“ 

Výstava „T. G. Masaryk a armáda“ byla vytvořena v rámci dlouhodobého projektu LEGIE 100, který je jedním ze stěžejních projektů Československé obce legionářské. Výstavu tvoří dvacet panelů a několik desítek trojrozměrných exponátů. Její vystavení na půdě Univerzity obrany přispěje k výchově studentů na tradicích a k vlastenectví. Výstava je veřejnosti přístupná do 6. listopadu 2013 v pracovní dny od 8 do 18 hodin.

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: ÚVA-VHA Praha​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa