Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Spolupráce ženistů z Univerzity obrany a 15. ženijní brigády

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Spolupráce ženistů z Univerzity obrany a 15. ženijní brigády

Počet shlédnutí: 223

7.10.2013 • Ve dnech 1.3. října 2013 proběhl ve Vojenském výcvikovém prostoru Boletice výcvik v ostrém trhání příslušníků 15. ženijní brigády, při kterém se podařilo integrálně propojit výcvikové cíle brigády a výzkumné aktivity Katedry ženijních technologií Univerzity obrany, kdy byl testován perspektivní materiál pro ochranné stavby. Díky pochopení velení brigády pro vědeckou práci v ženijní oblasti na Univerzitě obrany se podařilo zorganizovat a připravit poměrně komplikované experimentální měření účinků tlakové vlny způsobené výbuchem na desky z drátkobetonu, jež představovaly ochrannou stavbu.

Drátkobeton je podobně jako železobeton umělý stavební materiál, kde místo klasické výztuže jsou použity tenké ocelové drátky pravidelně rozptýlené ve směsi. Díky tomu lze u tohoto materiálu dosáhnout vysokých pevností jak v tlaku, tak i v tahu. Běžně se tento materiál používá v průmyslovém stavebnictví, např. na namáhané podlahy v halách a skladovacích prostorech. Díky svým vlastnostem by se mohl stát perspektivním materiálem pro budování  ochranných staveb  využitelných pro potřeby AČR. 

Na základě počítačové simulace chování drátkobetonu při zatížení tlakovou vlnou, provedené odborníky z Katedry ženijních technologií FVT, byl predikován pravděpodobný průběh chování materiálu při tomto zatížení. Počítačovou simulaci  bylo nutno prověřit praktickým testem in situ, což v rámci výcviku zajistili příslušníci 15. žb. V tomto směru poděkování patří především vedoucímu zaměstnání náčelníku štábu majoru Ing. Jiřímu Machoňovi a příslušníkům stavební roty 151. ženijního praporu v Bechyni za vzorné zabezpečení experimentu a za vstřícnou spolupráci. Na průběhu a následném vyhodnocení experimentů se dále podílejí příslušníci Katedry zbraní a munice (záznam a vyhodnocení výsledků získaných z vysokorychlostních kamer) a Katedry betonových a zděných konstrukcí z ČVUT Praha.​ 


Experiment byl uskutečněn v rámci cvičení 151. žpr v Bechyni v ostrém trhání na ženijním cvičišti Pražačka ve výcvikovém prostoru Boletice. Výsledky experimentu budou vyhodnoceny na základě měření vlastností desky před a po výbuchu pomocí ultrazvuku a zachycení experimentu pomocí vysokorychlostních kamer. Podle výsledků budou upraveny matematické modely chování drátkobetonu při zatížení výbuchem a je velmi pravděpodobné, že následně bude možné navrhovat ochranné stavby z tohoto materiálu s nižší náročností na hmotnost, dopravu a manipulaci při zachování nebo i zlepšení ochranných vlastností.

Autor: Pavel Maňas 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa