Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO obstáli v závodě Summer Survival 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO obstáli v závodě Summer Survival 2013

Počet shlédnutí: 333

7.10.2013 • Ve dnech 30. září až 4. října 2013 se uskutečnilo ve Vyškově a jeho okolí Mezinárodní mistrovství Armády České republiky v letním přírodním víceboji Summer Survival 2013, jehož pořadatelem byl Generální štáb AČR a organizátorem Velitelství výcviku - Vojenská akademie Vyškov. Závodu se zúčastnilo také družstvo Univerzity obrany, které v konkurenci dvanácti týmů obsadilo pěkné 5. místo.

Závod tříčlenných hlídek Summer Survival, jenž probíhal ve Vojenském výcvikovém prostoru Dědice a v členitém terénu CHKO Moravský kras, vyžadoval vysokou úroveň tělesné zdatnosti, psychické odolnosti a zkušeností v oblastech speciální tělesné přípravy a střelby z ručních zbraní. Trasa a úkoly závodu vycházely z pravidel pohybu a pobytu vojáka v neznámém terénu při plnění úkolů v odloučení.

Vojáci během čtyř soutěžních dnů plnili úkoly, které prověřili jejich schopnosti pružně reagovat, logicky myslet a improvizovat, účinně spolupracovat a komunikovat ve skupině. Obsahem speciálního tělovýchovného víceboje, kromě střeleb z ručních zbraní, byly pěší přesuny se zátěží i bez zátěže, orientace v terénu podle mapy, buzoly, pořizování nákresů, překonávání umělých i přírodních překážek, poskytnutí první pomoci, transport raněného, házení na dálku a cíl, plavání, ponořování a skoky do vody, brodění, přesuny na plavidlech, lezení a slaňování, budování přístřešků, rozdělání ohně, příprava stravy a další.

Z útvarů a zařízení pozemních sil AČR, vzdušných sil AČR, Vojenské policie a vojenských škol se obtížné soutěže zúčastnilo deset družstev a ze zahraniční dvě družstva reprezentující vojáky z Litvy a Kanady. Závod Summer Survival 2013 vyhráli vojáci z družstva Vojenské policie I, na druhém místě skončili příslušníci 72. mechanizovaného praporu Přáslavice a třetí příčku obsadili „chemici“ z 311. praporu radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. 

Univerzitu obrany reprezentovalo studentské družstvo ve složení četař Josef Straka, desátník Lukáš Grmolec a svobodník Vladislav Sklenár. „Závod byl hodně o improvizaci a spolupráci v týmu. Plně jsme uplatnili dovednosti ze speciální tělesné přípravy. Kolegové také využili svoje zkušenosti z činnosti ve skupině Commandos a já z vojenského lezení,“ prozradil vedoucí týmu četař Josef Straka. „Protože jsme byli omezeni maximálně deseti kilogramy materiálu v tlumoku, neměli jsme dostatečné vybavení na přečkání noci a tak nás potrápil chlad. Po obě noci bylo v lese mínus pět stupňů,“ uvedl svobodník Sklenár.

Podle studentů se našemu družstvu docela dařilo a průběžně se drželi na 3. místě. „Jenže pak přišel noční orientační závod, který jsme sice dokončili, ale pokazili a tím ztratili cenné body. Pět týmu při orienťáku zakufrovalo,“ konstatoval desátník Lukáš Grmolec. Tým Univerzity obrany skončil na 5. místě. Slavnostního vyhlášení výsledků v pátek 4. října 2013 se zúčastnil spolu se studenty zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Josef Trojan.

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: VeV-VA a autor

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa