Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucí velitelé průzkumných jednotek se aktivně zapojili do cvičení Rammstein Rover 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Budoucí velitelé průzkumných jednotek se aktivně zapojili do cvičení Rammstein Rover 2013

Počet shlédnutí: 16

2.10.2013 • V termínu od 9. září do 19. září se studenti 3. a 5.ročníku modulu Velitel průzkumných jednotek účastnili mezinárodního cvičení Rammstein Rover 2013. Jejich nasazení probíhalo ve prospěch 22. základny letectva v Náměšti nad Oslavou a 23. základny vrtulníkového letectva v Přerově s týdenní rotací. Obě skupiny studentů byly použity jako jednotky imitující činnost nepřítele, tzv. Opposition Forces (OPFOR). V rámci cvičení studenti plnili roli povstalců a aplikovali známou povstaleckou taktiku. 

Skupina studentů v Náměšti nad Oslavou imitovala činnost v areálu kasáren Vícenice, kde každý den proběhlo 6 denních a 2 noční scénáře se zaměřením na pohyb a boj v zastavěné oblasti. Proti této skupině operovala jednotka vlastních jednotek, tzv. Friendly Forces (FF), vyčleněna z 13. dělostřelecké brigády Jince doplněná vždy o dvojici předsunutých leteckých návodčích, tzv. Joint Terminal Attack Controller, (JTAC). Skupiny JTAC byly pro každý scénář jiné a byly tvořeny vojáky většiny armád NATO. Každý scénář měl vyčleněné hodinové letové okno s nasazením bojových letounů. Celková činnost jednotek OPFOR spočívala v kladení nástrah formou improvizovaných výbušných zařízení a bojové činnosti proti FF, s cílem co nejvíce znepříjemnit pohyb FF a dostat prvek JTAC pod co největší tlak a stres. Velice přínosné byly pro studenty i noční scénáře, kdy byli několikrát v rámci jednotek OPFOR zasazováni do rozeher vrtulníkem.

V Přerově probíhala obdobná činnost jako v Náměšti nad Oslavou, pouze dle jiného scénáře. Jednotky OPFOR  plnily úkoly spojené s napadením spojeneckého logistického konvoje. Jednotky FF nasazené proti této skupině byly vyčleněny ze 71. mechanizovaného praporu. Cílem jednotek OPFOR byla likvidace logistického konvoje pomocí nástrah, střelbou z ručních zbraní včetně reaktivních protitankových granátů (RPG). 

  • zapojení studentů do toho cvičení bylo pro ně velice přínosné zejména v těchto ohledech:
  • vedení komunikace radiostanicemi pouze v anglickém jazyce;
  • seznámení se s bojovými možnostmi a možnostmi získávání informací o pozemních cílech u jednotlivých typů nasazených letounů;
  • seznámení se s operačními možnostmi skupiny JTAC a možnost seznámit se s jejich vybavením;
  • účast na nočních vzletech letadel a seznámení se s letadly na stojánkách.

V rámci celkového zhodnocení cvičení, lze cvičení jen vyzdvihnout jako velice přínosné pro studenty průzkumných odborností, kteří měli možnost se prakticky seznámit s činnostmi jednotek, proti kterým by v reálné bojové situaci mohli působit a na druhou stranu se prakticky seznámili s činností jednotek, v jejichž prospěch by v reálném bojovém nasazení působili.

 

Autor: Daniel Buršík, foto: převzato z www.army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa