Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zasedání Vědecké rady FEM k 10. výročí založení fakulty

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Zasedání Vědecké rady FEM k 10. výročí založení fakulty

Počet shlédnutí: 24

2.10.2013 • V prostorech brněnské Univerzity obrany se 1. října 2013 konalo slavnostní zasedání Vědecké rady Fakulty ekonomiky a managementu u příležitosti jubilejního 10. výročí založení fakulty. V rámci zasedání byly předány pamětní listy členům vědecké rady. Součástí programu bylo také představení výsledků vědecké práce FEM, prezentace historických insignií, simulátoru VBS 2, vystoupení skupiny Commandos a Vojenského uměleckého souboru Ondráš. 

Slavnostní zasedání Vědecké rady FEM zahájil děkan fakulty plukovník docent Vladan Holcner slovy: „Není lepší varianty, jak si důstojně připomenout toto výročí, než se potkat s lidmi, se kterými pracujeme a kteří nám pomáhají.“ Tuto pomoc děkan ocenil i na závěr oficiální části programu zasedání, když přítomným členům vědecké rady předal pamětní listy.

Slavnostní akce se zúčastnil také rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl, dále prorektoři a zástupci rektora. Rektor pogratuloval fakultě a jejím pracovníkům k výročí a vzpomněl na dobu, kdy sám byl ve funkci děkana této fakulty. „Přeji vám stálost v názorech a pevnost v postojích,“ řekl rektor UO a dodal, že vidí budoucnost fakulty optimisticky.

Výsledky vědecké práce byly zastoupeny v rámci ukázek výstupů čtyř vědeckých projektů. Prvním z nich byl záměr rozvoje organizace Vojenská historie. Již ukončený projekt Bezpečnost prostředí a rozhodovací procesy při zvládání krizí (Laboratoř bezpečnosti a ochrany osob) si za hlavní cíl kladl zdokonalit a modifikovat vybrané postupy a metody zaměřené na problematiku bezpečnostního managementu, zvyšování bezpečnosti prostředí, elementů kritické infrastruktury, osob a majetku, prevenci a zvládání krizí, zefektivnění rozhodovacích procesů a metody přípravy a výcviku personálu s akcentem na zkoumání lidské dimenze velitelů.

Vznik Fakulty ekonomiky a managementu připomenul ve svém proslovu předseda Akademického senátu FEM profesor František Hanzlík. „K 1. září 2003 se Fakulta řízení vojenských systémů a Fakulta ekonomiky obrany státu a logistiky sloučily do Fakulty ekonomiky a managementu. Děkanem fakulty se tehdy stal plukovník Petr Hajna,“ připomenul profesor Hanzlík a mluvil také o přesunu fakulty do Brna, kde byla na základě zákona č. 214/2004 Sb. ze dne 2. dubna zřízena dnem 1. září 2004 Univerzita obrany.

V průběhu slavnostní akce byly prezentovány historické insignie (bojový prapor, meče, talár a kronika VVŠ PV atd.) a vystoupil Vojenský umělecký soubor Ondráš. Přítomné pobavila ukázka skupiny Commandos, která si připravila happening, při němž „unesla“ jednu z pracovnic fakulty Hanu Vlachovou. Inženýrce Vlachové vojáci dokonce nasadili na hlavu kuklu a pak ji odnesli do útrob budovy. Když pracovnici děkanátu FEM opět navrátili živou a zdravou, omluvili se galantním způsobem – nosili ji doslova na rukou. „Nebolelo to vůbec, byli zdvořilí. A já jsem ráda, že jsem si mohla něco takového vyzkoušet,“ řekla s úsměvem „unesená“ Hana Vlachová.

Podplukovník Jan Mazal představil výstupy projektu „Pokročilý automatizovaný systém velení a řízení“, přičemž přítomné nejvíce zaujalo průzkumně-bojové vozidlo TAROS (4x4). Dále byl prezentován projekt Evropských strukturálních fondů s názvem „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu“, který byl úspěšně dokončen v červenci letošního roku, a nový projekt „Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu“ zaměřený na inovaci v návaznosti na zásadní změny, ke kterým dochází v posledních několika letech jednak v systému terciárního vzdělávání v ČR, jednak vzhledem k požadavkům na vysokoškolskou přípravu budoucích důstojníků – velitelů Armády České republiky.

 

Autor: Markéta Malá​; Foto: autorka, Zbyněk Lodr

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa