Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zahájení nového akademického roku na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zahájení nového akademického roku na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 391

1.10.2013 • V úterý 1. října 2013 se v kasárnách Univerzity obrany v ulici Šumavská uskutečnil slavnostní nástup všech příslušníků školy. Tato akce se konala u příležitosti zahájení nového akademického roku a na počest státního svátku – Dne české státnosti, který si občané ČR připomněli 28. září. 

Nejdříve zástupce rektora plukovník gšt. Josef Trojan provedl hlášení rektoru-veliteli UO, poté byly přineseny repliky vojenských historických praporů a slavnostně vztyčena česká státní vlajka. Následovalo představení hlavních funkcionářů školy a projev rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála Bohuslava Přikryla, který ve svém vystoupení nejprve připomenul osobnost knížete Václava. Rektor-velitel UO se zamýšlel nad odkazem tohoto významného českého panovníka, který je prostřednictvím křesťanské tradice vnímán jako zakladatel středověkého českého státu a věčný patron českých zemí.  

„V osobnosti svatého Václava můžeme oceňovat pevnou vůli, státotvornou systematičnost a plánovitost. Současně je třeba projevit uznání jeho kreativitě a umění improvizovat, i jeho schopnosti správně se rozhodnout a v pravou chvíli sáhnout po meči, nebo naopak vypravit mírové poselství, zahájit jednání a dosáhnout kompromisu,“ řekl generál Přikryl a dodal, že cestu k pochopení činů knížete Václava a odkaz jeho poselství by se každý z nás měl pokusit hledat sám, na základě vlastního zájmu o poznávání složitých a nejednoznačných dějin své země.

V další části svého projevu hovořil rektor-velitel o postavení Univerzity obrany a zdůraznil, že se univerzitu „podařilo etablovat do povědomí armádní veřejnosti jako respektovaného partnera a nezastupitelnou vzdělávací a vědecko-výzkumnou instituci působící v první řadě ve prospěch zřizovatele ministerstva obrany a hlavního partnera Armády ČR“. Generál Přikryl mluvil také o nových výzvách a konstatoval: „V současné době před námi stojí především úkol vytvořit všestranné podmínky pro implementaci nových, respektive aktualizovaných studijních programů od příštího akademického roku.“ Závěrem svého proslovu pak popřál všem příslušníkům školy pevné zdraví, hodně energie a odvahy při zvládání úkolů v novém akademickém roce 2013/2014.

K přání se připojil i další řečník ředitel Vojenského historického ústavu Praha plukovník Aleš Knížek, který seznámil shromážděné studenty, a to zejména studenty prvního ročníku, s historií vojenského školství. Hovořil především o období první republiky, kdy vznikla vertikální struktura vojenského školství, o vytvoření profesionální armády v roce 1920 a výchově studentů na tradicích. „Letošní rok přináší několik novinek. Jednou z nich je pořádání přednášek Vojenského historického ústavu v součinnosti s Univerzitou obrany,“ prozradil plukovník Knížek. Na nástupu bylo představeno také osm replik vojenských historických praporů, např. prapor české družiny v Rusku z roku 1914 nebo prapor československého stíhacího wingu RAF z druhé světové války.

K příslušníkům Univerzity obrany krátce promluvil také nejlepší absolvent univerzity ročníku 2012/2013 poručík Petr Homola, který byl vyřazen ze studia v červenci a nyní slouží jako velitel výsadkové čety u 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi. Homola označil jako velkou čest, že může k přítomným hovořit, a přál novým studentům, ať si vytvoří tak dobrý kolektiv jako měl on a jeho spolužáci. Poručík Homola se kromě toho, že po celou dobu studia dosahoval výtečných výsledků, zúčastnil výběrového kurzu přežití v pralese Francouzské Guyany pod vedením instruktorů Cizinecké legie a vojenského cvičení za Severním polárním kruhem pořádaném švédskou Královskou vojenskou akademií.

V rámci nástupu byla vybraným příslušníkům UO udělena Medaile Univerzity obrany. Ocenění obdržel zástupce ředitele Odboru ekonomického UO Ing. Zdeněk Hruban, administrativní a spisová pracovnice Oddělení bezpečnosti informací UO nadpraporčice v záloze Jitka Chlupová, akademický pracovník Katedry bojových a speciálních vozidel FVT profesor Miroslav Vala a příslušník referátu rozvoje a podpory managementu UO praporčík Aleš Volovec. Slavnostní nástup byl ukončen pochodem vojenských příslušníků Univerzity obrany a na úplný závěr čekalo na přítomné překvapení – průjezd lehkého československého tanku LT-35. Tento typ tanku, vyrobený firmou Škoda v 30. letech minulého století, byl nasazen na obranu Československa v roce 1938, a pak jej ve druhé světové válce užívali Němci. Dnes existuje jen jediný pojízdný exemplář na světě, a ten se nachází ve sbírkách Vojenského historického ústavu Praha.



Video:  Záznam slavnostního nástupu k zahájení akademického roku 1. 10. 2013​​

 

Autor: Markéta Malá​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa