Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Katedra řízení zabezpečení boje úspěšně organizovala kurz „Řízení ženijní podpory“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Katedra řízení zabezpečení boje úspěšně organizovala kurz „Řízení ženijní podpory“

Počet shlédnutí: 92

26.9.2013 • Ve dnech 2. až 20. září 2013 proběhl na Katedře řízení zabezpečení boje (K-108) Fakulty ekonomiky a managementu odborný kurz „Řízení ženijní podpory“ pro příslušníky útvarů ženijního vojska AČR. Cílem kurzu bylo přispět k odborné připravenosti důstojníků ženijního vojska v oblasti plánování a řízení ženijní podpory v rámci přípravy a vedení operace. 

Na výuce se v průběhu kurzu podílelo 12 učitelů z Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. Nemalou měrou se také zapojilo Centrum simulačních s trenažérových technologií (CSTT) v Brně. 

Účastníci kurzu byli seznámeni s problematikou ženijní podpory, ale i se situací v oblasti dalších druhů podpory a zabezpečení operace. Těžiště přípravy bylo zaměřeno formou přednášek a seminářů především na objasnění přístupů k řešení úkolů ženijní podpory ofenzivní a defenzivní činnosti vojsk ve funkci důstojníků ženijního vojska ve štábu brigádního úkolového uskupení a ve štábu uskupení ženijního vojska.



Závěrečná týdenní příprava s využitím zpracované dokumentace cvičení „Útok a obrana BÚU“ přispěla ke štábní přípravě účastníků kurzu. Výstupem činnosti cvičících v průběhu cvičení byly nejen informace pro štáb v průběhu plánování ženijní podpory operace a podklady pro rozhodnutí velitele úkolového uskupení podložené nezbytnými kalkulacemi, ale také zpracovaná dokumentace v podobě návrhu přílohy rozkazu velitele BÚU „Ženijní podpora“ a rozkazu velitele uskupení ženijního vojska. 

Cíl kurzu byl naplněn, což potvrdily nejen názory účastníků kurzu, ale především i samotný průběh kurzu, přístup vyučujících, i porovnání výsledků vstupního a závěrečného testu zpracovaného účastníky kurzu.


Autor: Jaroslav Zelený

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa