Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na Dnech NATO v Ostravě bodovala

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na Dnech NATO v Ostravě bodovala

Počet shlédnutí: 653

23.9.2013 • Víkendové Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil AČR potvrdily svoji výjimečnost a předvedly divácky atraktivní program. Podle oficiálních údajů navštívilo tuto největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě 145 000 osob. Diváci na letišti Leoše Janáčka v Ostravě ocenili také ukázky boje zblízka MUSADO MCS a prezentaci robotického prostředku TAROS (4x4), které představili příslušníci Univerzity obrany. 

„Univerzita obrany se Dnů NATO v Ostravě účastní od úplně prvního ročníku a jsme velice rádi, že se k nám každoročně vrací a návštěvníkům nabízí atraktivní ukázky bojového umění budoucích důstojníků Armády České republiky i řadu dalšího,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem show.

Ukázky boje zblízka, které v určitých momentech braly dech, předvedlo 10 studentů Univerzity obrany pod vedením instruktora boje zblízka kapitána Tomáše Novohradského z Centra tělesné výchovy a sportu UO. Dělo se tak několikrát za den na travnaté ploše D02. Studenti sklízeli uznání nejen od laické veřejnosti, ale také od kolegů z jiných bezpečnostních složek. Byli vždy odměněni velkým potleskem.

Na statické ukázce pak mnohé návštěvníky zaujalo bezosádkové průzkumně-bojové vozidlo TAROS (4x4) z dílny Katedry vojenského managementu a taktiky Fakulty ekonomiky a managementu UO. „Výzkum a vývoj robotických prostředků pro podporu bojové činnosti je na naší katedře realizován v souvislosti s posledními trendy a požadavky digitalizace a robotizace bojiště se zaměřením na pokročilou automatizaci operačně taktických procesů a podporu jednotek na bojišti 21. století,“ uvedl vedoucí vědecký pracovník katedry podplukovník Jan Mazal.

Při spolupráci se státním podnikem VOP CZ na vývoji UGV systémů se katedra soustřeďuje na oblast autonomní navigace a automatizace procesů průzkumně-bojového charakteru, dále také na schopnost zapojení UGV do stávajících automatizovaných systémů velení a řízení, potažmo do systému Vojáka 21. století (na jeho vývoji se UO podílí již od roku 2007), a na zkoumání vlivu těchto systémů na taktiku a vedení bojové činnosti v současných a budoucích vojenských operacích.

Vedle již zmíněného průzkumně-bojového prostředku UGV představili příslušníci Katedry vojenského managementu a taktiky experimentální vzorek bezdrátově řízené miniaturní lafety osobních zbraní, např. automatické útočné pušky CZ 805 BREN. Tato lafeta je použita právě na UGV vozidlech. Středoškoláci, kteří zavítali na dvoudenní přehlídku bezpečnostních složek a našli si cestu do stanu UO, měli možnost seznámit se se studijní nabídkou Univerzity obrany pro akademický rok 2014/2015, kde nově bude v rámci vojenského studia nabízeno souvislé pětileté magisterské studium na brněnských fakultách UO.

A jaké další zajímavosti mohli návštěvníci Dnů NATO na letišti v Mošnově vidět? Akci, která se nesla ve znamení 20. výročí vzniku samostatné České republiky, ozdobily dvě mimořádné letecké události na zemi i ve vzduchu. Slavnostní společný průlet taktických letectev obou států, kdy se letouny JAS-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca z výzbroje Vzdušných sil AČR předvedly se stíhači MiG-29 a cvičnými letouny L-39 Albatros Vzdušných sil Ozbrojených sil Slovenské republiky. Na statické ukázce se představil legendární těžký transportní letoun An-124 Ruslan, který je jinak na podobných akcích k vidění velmi zřídka, a to po celé Evropě. V tomto roce jde o jeho jedinou prezentaci v rámci celé Evropy, která byla navíc doplněna atraktivní ukázkou vjezdu bojové techniky (Pandur) do Ruslanu 2x za den. Tak velký zájem o Ruslana překvapil i jeho samotnou posádku.

V bezmála šestnáctihodinovém programu si každý našel to svoje. Profesionálové Armády ČR, policisté, hasiči, záchranáři, celníci jakož i zahraniční účastníci, předvedli divákům nejen své profesní mistrovství, ale také to nejlepší z výzbroje a vybavení.

Více o Dnech NATO najdete na www.natodays.cz

 

Autor: Pavel Pazdera​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa