Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bývalý ředitel CIA Petraeus: Situace v Afghánistánu byla odlišná od Iráku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Bývalý ředitel CIA Petraeus: Situace v Afghánistánu byla odlišná od Iráku

Počet shlédnutí: 92

20.9.2013 • Válka v Iráku a v Afghánistánu, aktuální situace v Sýrii a Iránu, to byla hlavní témata, o kterých na Univerzitě obrany hovořil americký čtyřhvězdičkový generál v záloze a bývalý ředitel CIA David H. Petraeus. Na setkání se zástupci univerzity zavítal ve čtvrtek 19. září 2013 v rámci své krátké návštěvy České republiky.

Na úvod svého vystoupení se David H. Petraeus věnoval výčtu rozdílů mezi Afghánskou misí a válkou v Iráku. „Situace v Afghánistánu byla odlišná od situace v Iráku. Afghánistán je mnohem méně vyspělou zemí než Irák, to se týká kupříkladu infrastruktury, školství, výskytu ilegálních narkotik, korupce a podobně,“ řekl generál Petraeus, který velel Mezinárodním bezpečnostním podpůrným silám v Afghánistánu. Účastnil se také války v Iráku, kde se později stal vrchním velitelem mezinárodních sil.

Petraeus v armádě sloužil 37 let a působil i ve vojenských misích v Bosně a na Haiti. Ve svém proslovu na Univerzitě obrany se o Bosně krátce zmínil, více se však zaměřil na působení americké armády v Iráku. Podle Petraeuse dali američtí vojáci iráckému obyvatelstvu tehdy naději, neboť přispěli k výraznému omezení násilností. „Teď se ale situace navrátila do dřívějšího stavu, je podobná jako v létě roku 2007, násilí se opět zvýšilo. Je to tragické pro rodiny, které v Iráku ztratily syny, otce, bratry,“ připomněl čtyřhvězdičkový generál v záloze Petraeus četné oběti války.​

 

Podrobněji se v diskuzi s příslušníky Univerzity obrany, která následovala po jeho projevu, rozhovořil také o situaci v Sýrii a v Iránu. „Situace v Sýrii je velmi složitá, samozřejmě nechceme vidět chemické zbraně v rukou extremistů,“ řekl. Bývalý ředitel CIA vyjádřil také svůj názor na možnost války v Sýrii a Iránu, a to po dotazu českého velvyslance v Izraeli Tomáše Pojara, který se diskuze účastnil. Pojara zajímalo, jak by vypadaly případné zásahy americké armády do těchto zemí. „Domnívám se, že Irán nechce být ve válce s USA,“ prohlásil David H. Petraeus.

Bývalý šéf CIA odcestoval ihned po konferenci do Ostravy, kde v rámci dnů NATO převzal z rukou bývalého ministra obrany Alexandra Vondry Českou a slovenskou transatlantickou cenu (The Czech and Slovak Transatlantic Award - CSTA). Laureáti této ceny, udělované od roku 2012, jsou považováni za osobnosti, které výrazně přispěly ke svobodě a demokracii ve střední Evropě, k posílení transatlantických vztahů a začlenění středoevropských zemí do euroatlantických struktur.

Autor: Markéta Malá, foto: autorka, Marek Žižlavský​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa