Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Středoškoláci soupeřili O pohár rektora Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Středoškoláci soupeřili O pohár rektora Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 724

20.9.2013 • Ve středu 18. září 2012 se ve sportovním areálu Univerzity obrany v brněnských Pisárkách střetlo 66 studentů ze středních škol českých a moravských měst v rámci branné soutěže. Ani nepříznivé počasí, neodradilo studenty od účasti na letošním již 5. ročníku vědomostně-dovednostní soutěže O pohár rektora Univerzity obrany. Zájem byl veliký, zúčastnilo se o osm družstev více než v předchozím ročníku soutěže.

Studenti středních škol přicestovali nejen z Brna, ale i z Hustopečí, Kyjova, Moravského Krumlova, Litomyšle a mnoha dalších měst. Do soutěže se zapojilo 22 tříčlenných hlídek složených ze dvou chlapců a jedné dívky. Jejich úkolem bylo absolvovat stanovenou trasu v co nejkratším čase. V úvodním projevu přivítal žáky a jejich pedagogy prorektor pro vědeckou a expertní činnost Univerzity obrany plukovník Martin Macko. „Oceňuji, že se soutěže, která má blízko k vojenským disciplínám, účastní tak velký počet družstev,“ řekl prorektor.

Soutěžící plnili branně dovednostní a vědomostní disciplíny. V rámci vědomostních disciplín složili test z reálií Velké Británie a Irska v anglickém jazyce, test z aplikace základních znalostí z matematiky a fyziky a test ze všeobecného přehledu. Dovednostní disciplíny prověřily fyzickou kondici a schopnosti účastníků, kteří závodili v hodu granátem na cíl, střelbě ze vzduchovky, překonávání překážek, orientaci podle mapy i buzoly a v běhu na 6 až 8 kilometrů. Atraktivní podívanou byl závod na koloběžkách a soutěžení ve vybraných disciplínách známých z lanových center.

Součástí sportovní akce, kterou připravilo Centrum tělesné výchovy a sportu spolu s Oddělením vnějších vztahů UO, byla prezentace samotné Univerzity obrany. Žáci středních škol se dozvěděli informace o možnostech studia na jejích jednotlivých fakultách. Na posilněnou po náročném sportovním dni nechyběl ani tradiční vojenský guláš.

Na závěr klání udělil poháry a diplomy třem vítězným týmům děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Vladan Holcner, který zastoupil rektora-velitele brigádního generála Bohuslava Přikryla. „Nejsou zde žádní poražení,“ řekl děkan FEM a upozornil na důležitost podobných soutěží. Pomyslnou zlatou medaili získal tým Gymnázia Židlochovice, z druhé příčky se radovali studenti z vyškovského Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a zemědělsko-ekonomické, třetí skončilo družstvo z Brna, konkrétně studenti Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka.


Ke stažení: Výsledková listina​


Fotogalerie:  O pohár rektora 2013​

Video:  O pohár rektora 2013​​


Autor: Markéta Malá​, foto: Zbyněk Lodr

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa