Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Členové Klubů generálů ČR a SR diskutovali na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Členové Klubů generálů ČR a SR diskutovali na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 320

16.9.2013 • V rámci společného zasedání na Moravě zavítali na Univerzitu obrany v pátek 13. září 2013 členové Klubu generálů České republiky a Klubu generálů Slovenské republiky. Setkání tohoto druhu se na brněnské vojenské vysoké škole konalo vůbec poprvé.

Univerzitu obrany navštívilo 29 členů klubů z ČR a SR, setkali se s rektorem-velitelem, jeho zástupcem plukovníkem gšt. Trojanem a dalšími představiteli univerzity. Zasedání se zúčastnili koordinátoři klubů generálmajor Josef Šiba za českou stranu a generálmajor František Blanárik za slovenskou stranu a další významné české a slovenské vojenské osobnosti.

Bývalé i současné vojenské generály seznámil rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl se strukturou univerzity a systémem přípravy vojenských profesionálů Armády České republiky. Rektor blíže objasnil také poslání a vize univerzity, hovořil o restrukturalizaci UO a nově vzniklém centru bezpečnostních a vojensko-strategických studií, které bude mimo jiné rozvíjet externí poradenskou činnost.

V diskuzi, která po projevu rektora-velitele UO následovala, se členové klubů ptali zejména na studijní programy UO, délku a typ studia. Rektor v této souvislosti blíže vysvětlil princip nové vzdělávací strategie univerzity, jejíž součástí je i přechod na pětiletou magisterskou formu studia. „Navrhli jsme pětileté souvislé magisterské studium, které zefektivní činnost kateder, vyloučí duplicitu výuky a umožní uplatnit více humanitních a společenskovědních předmětů,“ řekl brigádní generál Přikryl.

V další části programu si členové českého a slovenského klubu generálů prohlédli nové vědecko-výzkumné laboratoře, které byly vybudovány ve zrekonstruované budově univerzity v kasárnách v ulici Šumavská v rámci řešení projektu Evropského fondu pro regionální rozvoj. Jedná se o experimentální balistickou laboratoř, pracoviště pro optická měření, laboratoř vojenských staveb a laboratoř tribodiagnostiky provozních hmot dopravních strojů a zařízení.

Autor: Markéta Malá, foto: Markéta Malá, Roman Hanzlík​ 

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa