Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
O klíčových otázkách rezortu hovořil na Univerzitě obrany náčelník GŠ AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

O klíčových otázkách rezortu hovořil na Univerzitě obrany náčelník GŠ AČR

Počet shlédnutí: 105

12.9.2013 • Restrukturalizace, rozpočet armády, zahraniční mise, nová legislativa. O těchto a dalších tématech přednášel ve středu 11. září 2013 na Univerzitě obrany generálporučík Petr Pavel. Setkání s náčelníkem Generálního štábu AČR se zúčastnili vedle managementu univerzity především posluchači Kurzu Generálního štábu; dále pak posluchači Kurzu vyšších důstojníků, pedagogové a studenti školy. 

Náčelník Generálního štábu hovořil s důstojníky o hlavních úkolech Armády České republiky v tomto a příštím roce. Vysvětlil zejména, jaké změny rezort obrany čeká v souvislosti se sníženým rozpočtem. „Letos armáda získala od vlády 42 miliard korun, je to o 2 miliardy méně, než stát věnoval na podporu obnovitelných zdrojů energie,“ upozornil náčelník GŠ a rozhovořil se v této souvislosti také o problematice podfinancování výstroje, náhradních dílů, munice a nemovité infrastruktury AČR. Mluvil i o otázce personálních změn a uvedl konkrétní příklady, kde se budou posádky a útvary slučovat, stěhovat či rušit. 

Ve svém projevu se generálporučík Pavel věnoval také problematice legislativy, zákonům a dalším zásadním dokumentům, které připravila minulá vláda a ta příští by je měla přijmout. Především mluvil o kariérním řádu a novém platovém řádu, který by měl jasněji spojit mzdu s hodností a funkcí vojáka. „Zjednodušuje strukturu platu a v konečném důsledku bude pro většinu lidí v armádě přínosem,“ řekl náčelník GŠ. 

Generálporučík Petr Pavel se ve své přednášce na Univerzitě obrany zmínil i o nasazení českých vojáků do zahraničních misí. „K říjnu stahujeme oba asistenční výcvikové týmy  z Afghánistánu, na druhou stranu budou naši vojáci již ke konci tohoto roku dislokováni  v Bagramu. Celkově se naše přítomnost v Afghánistánu bude snižovat ke konci roku 2014,“ upřesnil. 

Vystoupení generálporučíka Petra Pavla před účastníky Kurzu Generálního štábu má zásadní význam pro jejich další přípravu. Ta se bude uskutečňovat v rámci teoretického studia a praktické výuky na Univerzitě obrany, absolventi Kurzu GŠ dosáhnou nejvyššího vojenského vzdělání v rámci Armády ČR. Po přednášce náčelníka Generálního štábu následovala diskuze. Poté vystoupil vedoucí oddělení krizového řízení a obrany Krajského úřadu JMK Radek Šedivý, který seznámil důstojníky s perspektivami rozvoje kraje.

 

Autor: Markéta Malá​

 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa