Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Posluchači kariérových kurzů zahájili studium na UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Posluchači kariérových kurzů zahájili studium na UO

Počet shlédnutí: 272

2.9.2013 • V pondělí 2. září 2013 proběhlo v aule školy slavnostní zahájení studia posluchačů kariérových kurzů na Univerzitě obrany. Jednalo se o Kurz Generálního štábu a Kurz pro vyšší důstojníky v kombinované formě studia. Oba kurzy jsou realizovány v rámci programů celoživotního vzdělávání důstojníků Armády České republiky. Jejich garantem je Katedra celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu UO.

Slavnostního zahájení kurzů se zúčastnili rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., vedoucí Katedry celoživotního vzdělávání Ing. Pavel Zůna, Ph.D. MSS. a vedoucí vědecký pracovník katedry podplukovník gšt. Ing. Ivo Pikner, Ph.D. „Přeji vám ne příjemný, ale přínosný pobyt naplněný náročnou prací a doufám, že za deset měsíců se všichni setkáme při předávání dekretů nejvyššího stupně,“ uvedl ve svém projevu rektor–velitel generál Přikryl.

Desetiměsíční Kurz Generálního štábu je určen pro vybrané vyšší důstojníky k přípravě na významné funkce se stanovenou hodností plukovník a v již 26. běhu se bude vzdělávat šest důstojníků české armády. Výuka v kurzu je zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku a vojenské umění. Posluchači kurzu budou získávat zkušenosti i v zahraničí v rámci studijních cest a návštěv velitelských struktur NATO v Evropě. 

Ve středu 11. září 2013 v 10.00 hodin se jeho účastníci setkají s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Petrem Pavlem. Na setkání byl pozván také primátor města Brna Roman Onderka. Účastníci kurzu budou seznámeni s aktuálními úkoly Armády České republiky a perspektivami jejího rozvoje a se záměry dlouhodobého rozvoje města Brna.

V Kurzu pro vyšší důstojníky se vzdělávají důstojníci v hodnosti od kapitána mající předpoklady pro zastávání velitelských a štábních funkcí se stanovenou hodností major až plukovník. V novém akademickém roce bude kurz organizován v prezenční a kombinované formě. 

Druhého září byl zahájen Kurz pro vyšší důstojníky v kombinované formě. Kombinovaná forma studia trvá 10 měsíců s využitím elektronického systému řízení studia MOODLE. Výuka je zaměřena na bezpečnostní a obrannou politiku, obranné plánování a vojenské umění. Náročnost kombinovaného kurzu spočívá v tom, že studium je realizováno při výkonu služební činnosti. Účastníci musí zvládnout úkoly v rámci svých funkcí u útvarů a zařízení armády a souběžně i velké množství studijních povinností.

Kurz pro vyšší důstojníky v prezenční formě bude zahájen devátého září 2013. 


Autor: Pavel Pazdera, foto: Marek Žižlavský​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa