Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den pozemního vojska Bahna se opět vydařil

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den pozemního vojska Bahna se opět vydařil

Počet shlédnutí: 611

2.9.2013 • Již po čtyřiadvacáté se mohli setkat armádní nadšenci ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí na velkolepé akci pod názvem „Den pozemního vojska Bahna 2013“. Tentokrát byl vzhledem k rozsáhlým a ničivým červnovým povodním termín konání akce netradiční, a to poslední prázdninový víkend v sobotu 31. srpna 2013.

Celá událost proběhla ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy u Strašic na Rokycansku. Akci organizoval velitel Pozemních sil AČR generálmajor Ján Gurník a Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Muzeem na demarkační linii, Československou obcí legionářskou, kluby vojenské historie, složkami Integrovaného záchranného systému a Policií České republiky.

Přehlídky se zúčastnilo několik desítek tisíc zájemců, kteří měli možnost vidět spoustu zajímavých ukázek. Celá akce byla tradičně odstartována průlety vzdušných sil v čele s dopravním letounem C-295M CASA a doprovodem dvou bojových letounů JAS-39 Gripen a dvou letounů L-159 ALCA. Pole působnosti Armády ČR bylo široké a k vidění byly různorodé činnosti našich vojáků, jako jsou například seskoky výsadkářů, činnost příslušníků z veterinární základny Chotyně, či představení jízdních vlastnosti T-72 M4CZ, PANDUR II, BVP 2, LOV IVECO, a spoustu dalších, pro diváky velmi atraktivních ukázek. Zásadní dynamická ukázka Armády ČR, která byla přímým přenosem vysílána v České televizi, měla za cíl demonstrovat profesní připravenost příslušníků AČR a představit tak veřejnosti naši současnou nejmodernější vojenskou techniku přímo v akci. Diváci tak viděli, například kolový obrněný transportér PANDUR II 8x8 CZ v ženijní úpravě, který měl zde na Bahnech svou premiéru.

Vojenské historické kluby tady sehrály opět znamenitou roli, když prostřednictvím tří dynamických ukázek - Mobilizace 1938, Kyjev a Bojový poplach ČSLA, přenesly diváky zpět v čase a připomněly nám tak věrný obraz naší minulosti. Všechny historické ukázky moderoval ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech major v záloze František Koch.

Na této významné akci nechyběla samozřejmě ani Univerzita obrany, která zde nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. Představili jsme tak tazatelům změny v jednotlivých studijních programech na akademický rok 2014/2015, ale také třeba podmínky a specifika studia na této jediné vojenské vysoké škole v České republice. O stan Univerzity obrany byl opravdu velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace.

 

Autor: Roman Hanzlík​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa