Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výcvik studentů pod taktovkou zkušených instruktorů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výcvik studentů pod taktovkou zkušených instruktorů

Počet shlédnutí: 570

30.8.2013 • Během srpna a září probíhá každoročně ve Vojenském výcvikovém prostoru Dědice důstojnický kurz pro vojenské studenty prvního a druhého ročníku všech fakult Univerzity obrany. Studenti zde absolvují vojenskou odbornou přípravu a výcvik pod vedením zkušených instruktorů z Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. Výcvik je zaměřen na prohlubování získaných vojenských znalostí a dovedností, na zvyšování tělesné zdatnosti a odborné připravenosti pro kariéru důstojníka-velitele. 

Výuka probíhá nejen na učebnách, kde studenti získávají teoretické znalosti, ale především v terénu, kde si vše prakticky vyzkouší. Mezi základní předměty patří střelecká příprava, taktická příprava, technická příprava či topografická příprava, která se procvičuje i v noci, a také ženijní příprava, ochrana proti zbraním hromadného ničení nebo zdravotnická příprava. Všechny tyto předměty se pak vzájemně prolínají při několikadenním nepřetržitém výcviku v rámci komplexního polního výcviku.

„Studenti motivaci mají. Projevují zájem o získání praktických návyků a dovedností v jednotlivých druzích příprav. Polní výcvik je zaměřen zejména na praktickou činnost a zvyšování úrovně velitelských dovedností,“ říká kapitán Radim Kočař, zástupce náčelníka oddělení velení a štábní služby odboru kariérové přípravy VeV-VA.

Při naší návštěvě výcvikového prostoru jsme studenty prvního ročníku Univerzity obrany zastihli v polovině komplexního polního výcviku. V rámci taktické přípravy zrovna cvičili družstvo v obraně. Na okraji lesa s instruktorkou nadporučicí Jitkou Raclavskou prováděli plánování obrany, zaujetí obranného postavení a vedení obrany. Postupně si vyzkoušeli vydání bojového rozkazu pro pěší družstvo s využitím improvizovaného plastického stolu.

Na ženijním cvičišti další četa studentů, tentokrát druhého ročníku, probírala v ženijní přípravě problematiku budování ochranných staveb. Některé z nich poté studenti prakticky realizovali. Jak se používají pomůcky ze soupravy chemického pozorovatele a jaká je jeho náplň činnosti, bylo zase tématem zaměstnání z předmětu ochrana proti zbraním hromadného ničení.

„Z výcviku a jednotlivých zaměstnání si odnášíme užitečné poznatky z vojenské přípravy. Kurz se dá zvládnout, je to tu zajímavé,“ svěřuje se desátník Tomáš Koutný, student specializace velitel dělostřeleckých jednotek. Jeho kolega desátník Lukáš Grmolec, který na Univerzitě obrany studuje obor bojová a speciální vozidla, dodává: „Instruktoři se nám intenzívně věnují, musím je pochválit. Přivítal bych však ještě více praktických zaměstnání v terénu. Je to příjemná změna oproti školním lavicím.“

Nezbytná je tady i tělesná příprava, ve které účastníci kurzu zdolávají např. překážkovou dráhu NATO, procvičují boj zblízka a vyzkouší si i zrychlené přesuny, dovednosti z vojenského lezení či dvacetikilometrový přesun se zátěží. Na vodní nádrži v Myslejovicích studenti druhého ročníku právě nacvičovali plavání v oděvu a jeho svlékání ve vodě. „V další části zaměstnání ze speciální tělesné přípravy budou studenti provádět plavání s pomocí improvizovaných nadlehčovacích prostředků, na kterých budou přes vodu přepravovat svůj oděv,“ prozrazuje tělocvikář kapitán Dušan Nečas.

Mimo zmíněné předměty zahrnuje důstojnický kurz i teoretické předměty, jako je logistika, vedení lidí nebo komunikační a informační technologie. Na konci každého kurzu čeká studenty test, jehož součástí je i praktická činnost, např. při střelecké přípravě se může jednat o rozborku a sborku útočné pušky CZ 805 BREN. Jednoduše řečeno, čím je student ve vyšším ročníku, tím musí prokazovat více potřebných praktických znalostí a samozřejmě i schopnost velet podřízeným.

 

Autor: Pavel Pazdera​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa