Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Posluchači Univerzity obrany cvičí i v létě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Posluchači Univerzity obrany cvičí i v létě

Počet shlédnutí: 70

14.8.2013 Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou prázdniny a všichni studenti si jich naplno užívají, u posluchačů Univerzity obrany z Brna tomu tak není. Posluchači pilotního směru se i v těchto dnech připravují na své budoucí povolání: účastní se výcviku v Centru leteckého výcviku v Pardubicích. Zařízení školí žáky Univerzity obrany Brno v létání a také mladé piloty Armády České republiky.

Už v únoru nastoupilo deset posluchačů 3. ročníku bakalářského studia na základní letecký výcvik na letounu Zlín Z-142C AF, o měsíc později se k nim přidalo dalších šest posluchačů druhého ročníku. Na začátku všichni absolvovali výuku materiální části letounu v rozsahu 40 hodin, poté následovala výuka pozemní teoretické přípravy na létání. Podle osnov letové přípravy se jí věnovali celkem 112 hodin a na závěr museli všichni absolvovat závěrečné přezkoušení. Teprve potom mohl být zahájen praktický letecký výcvik v rozsahu 65 – 70 hodin. Během něj se každý nový pilot učí od začátku základní techniku pilotáže, absolvuje lety po okruhu a výcvik přistání, vyzkouší si nouzové a bezpečnostní postupy. Postupně se do náplně leteckého výcviku zařazují i vývrtky, pády, prvky akrobacie. Nacvičují se navigační lety ve velké a malé výšce, lety ve skupině a lety podle přístrojů v oblačnosti.

Všechny lety jsou prováděny pod dozorem zkušených instruktorů. Těmi jsou u CLV bývalí armádní piloti, kteří mají na výcvikových letounech nalétáno mnoho hodin. Ve druhé polovině výcviku může každý žák absolvovat kontrolní přezkušující let s inspektorem letectva a podle jeho zhodnocení provádět některé lety i samostatně.

Každý týden je pro žáky náročný a pracovní dny jsou zcela vyplněné. Jeden den je věnovaný přípravě na letové úkoly a v dalších čtyřech dnech se koná létání, rozdělené do dvou směn. Před cvičným letem musí každý pilot absolvovat zdravotní prohlídku a úvodní předletový briefing. Po letu následuje rozbor a zhodnocení s instruktorem.

Minulý týden skupinu posílilo 13 posluchačů 4. ročníku, kteří budou v dalších dvou letech pokračovat v navazujícím magisterském studiu pilotního směru na Univerzitě obrany. Ti již mají základní výcvik v létání za sebou z předchozích let a do Pardubic se vrátili na udržovací výcvik. U Správy letiště, která posluchačům poskytuje logistické zabezpečení, je přivítal velitel podplukovník Martin Janatka. Všem popřál hodně štěstí při zvládnutí praktického leteckého výcviku a úspěšně zakončený každý let.

Výcvik studentů potrvá až do září, kdy se všichni vrátí zpět do poslucháren Univerzity obrany Brno.


Autor: Iva Machová, army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa