Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Fakulty ekonomiky a managementu uspěli v rámci mezinárodního intenzivního programu Erasmus

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Fakulty ekonomiky a managementu uspěli v rámci mezinárodního intenzivního programu Erasmus

Počet shlédnutí: 393

8.8.2013 • V období od 30. června do 20. července 2013 se 12 studentů druhého ročníku studijního oboru Vojenský management účastnilo intenzivního programu Erasmus, který organizovala partnerská Vojenské akademie pozemních sil v polské Vratislavi. Společně se studenty se programu účastnili i čtyři akademičtí pracovníci Fakulty ekonomiky a managementu, kteří vždy v rámci jednoho týdne svého působení odpřednášeli svou odbornou problematiku a dále se podíleli na řízení praktického cvičení v terénu (navigace s GPS) a taktickém cvičení s využitím taktického virtuálního simulátoru Virtual Battlespace 2 (VBS2). 

Celkově byl intenzivní kurz Erasmus pojat jako mezinárodní dokonalovací kurz pro vojenské studenty se zaměřením na problematiku vedení operací na podporu míru při působení v mnohonárodním úkolovém uskupení jednotek Evropské unie. Kurzu se účastnilo 48 studentů a 12 instruktorů z České republiky (Univerzita obrany), Litvi (Vojenská akademie ve Vilniusu), Polska (Vojenská akademie pozemních sil ve Vratislavi) a ze Slovenska (Akademie ozbrojených sil v Liptovském Mikuláši). Studenti byli rozděleni do dvou syndikátů po 24 osobách.

Kurz byl rozdělen do dvou části, kdy první polovina kurzu byla převážně teoretická a druhá polovina již byla z větší části praktická, kde studenti prakticky aplikovali získané znalosti. V oblasti teoretických znalostí byli studenti seznámení s problematikou mezinárodní bezpečnosti, soudobých ozbrojených konfliktů, mezinárodního humanitárního práva, pravidel použití síly, leadershipu, vyjednávání s představiteli místní správy při působení v roli velitele jednotky a vojenskou odbornou terminologií. Dále se prakticky seznámili s taktickými značkami NATO, učili se pracovat s vojenskou mapou a využívat přístroje GPS, vést rádiovou komunikaci po rádiových pojítkách, realizovat rozhodovací proces na úrovni velitele čety a roty, vydat bojový rozkaz a řídit činnost své podřízené jednotky. Vyvrcholením praktické části kurzu bylo provedení taktického cvičení s využitím simulátoru VBS2 na téma „Cordon&Search“. Studenti byli uskupeni ve struktuře lehké motorizované čety vybavené třemi vozidly RG-31 M2 (vyzbrojené 12,7 mm kulometem) a třemi vozidly RG-31 Mk19 (vyzbrojené 40 mm automatickým granátometem) s úkolem působit jako prohledávací element v rámci rotního úkolového uskupení. Cvičení na simulátoru umožnilo velmi reálně procvičit a prověřit získané znalosti především při provádění přesunu (činnost za krátkých zastávek, reakce na rychle se přibližující vozidlo, prohledávání nebezpečných míst a další) a při praktické realizaci prohledávání stanoveného prostoru, kde hledali úkryt se zbraněmi, který sloužil povstalcům působícím v dané oblasti.

Jako jeden z hlavních přínosů celého kurzu, který byl veden v angličtině, lze hodnotit prohloubení znalostí anglického jazyka a NATO odborné vojenské terminologie.

Při závěrečném testování získaných znalostí a dovedností patřili studenti Univerzity obrany k nejlépe hodnoceným studentů a to především v oblasti znalosti práce s mapou, používání značek NATO a schopnosti velet a řídit boj družstva a čety.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek, foto: autor

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa