Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojenská příprava studentů je základní podmínkou přípravy na budoucí kariéru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vojenská příprava studentů je základní podmínkou přípravy na budoucí kariéru

Počet shlédnutí: 568

7.8.2013  Dne 6. srpna 2013 se uskutečnila beseda velení Univerzity obrany s budoucími studenty školy, kteří v současné době absolvují dvouměsíční základní přípravu u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově.

S budoucími studenty univerzity se v odpoledních hodinách ve vyškovském armádním výcvikovém zařízení setkali za Univerzitu obrany zástupce rektora plukovník gšt. Josef Trojan, proděkani všech fakult a zástupci vybraných složek školy. Setkání zahájil plukovník gšt. Trojan, který seznámil budoucí studenty se systémem vojenské přípravy, která je nedílnou součástí studia a zahrnuje jak požadavky plynoucí z každodenního života vojáka, tak i požadavky spojené s výchovou vojenského profesionála, připravujícího se v rámci studia na UO na svoji další kariéru.

Po absolvování základní přípravy čekají budoucí studenty univerzity čtyři části důstojnického kurzu - týdenní na Univerzitě obrany na začátku prvního semestru, sedmitýdenní po skončení prvního ročníku a šestitýdenní na konci druhého ročníku (oba u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově) a nakonec dvou až třítýdenní část v průběhu třetího ročníku u vojenských útvarů a zařízení AČR. V průběhu jednotlivých semestrů budou mít studenti vojensko-odbornou přípravu, kterou budou zabezpečovat školní prapory. V Brně bude tato příprava soustředěna především do pondělních odpoledních hodin a bude obsahovat teoretickou část (základní řády, velitelská a metodická příprava, velení a štábní služba, hodnocení a rozbory kázně, organizace přípravy do služeb, ochrany utajovaných informací, seznámení s dokumentací na stupni rota, atd.) a také praktickou přípravu (především pořadovou, střeleckou, taktickou, topografickou a spojovací přípravu, ochranu proti zbraním hromadného ničení a velitelskou činnost). 

Za jednotlivé fakulty školy vystoupili jejich proděkani. Například podplukovník Jaroslav Kozůbek z Fakulty ekonomiky a managementu podtrhl význam vojenské přípravy budoucích studentů, ale současně uvedl, že akademický titul si studenti zaslouží především tím, že se stanou vzdělanými profesionály. „Rozhodující je první ročník, budoucnost leží před Vámi a záleží především na Vašich výsledcích ve studiu“, prohlásil. Následně zástupce Centra jazykové přípravy dr. Ševčíková seznámila přítomné se systémem jazykové přípravy na Univerzitě obrany. Doc. František Vižďa a doc. Šárka Mayerová z katedry matematiky a fyziky Fakulty vojenských technologií pak studentům nabídli možnost studovat jejich předměty v anglickém jazyce jako další formu zdokonalování se v tomto jazyku.

Závěrem vedoucí oddělení vnějších vztahů podplukovník Vladimír Šidla představil brožuru „Průvodce studenta prvního ročníku“, kterou budoucí studenti brněnských fakult obdrželi na místě. Jejím cílem je návodovým způsobem napomoci studentům orientovat se v prvních dnech na Univerzitě obrany a poskytnout všechny potřebné informace, které studenti budou potřebovat k plnému a rychlému zapojení se do života školy.

„Plňte si své studijní a služební povinnosti řádně a zodpovědně. Věřím, že dokážete využít všech Vašich schopností v přípravě na povolání, které jste si sami dobrovolně zvolili“, uvedl na závěr setkání zástupce rektora plukovník gšt. Trojan.

Autor: Vladimír Šidla

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa