Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nástup nových studentů Univerzity obrany na základní výcvik do Vyškova

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nástup nových studentů Univerzity obrany na základní výcvik do Vyškova

Počet shlédnutí: 844

2.8.2013 • Včerejším dnem nastoupilo 303 budoucích studentů Univerzity obrany v Brně k absolvování dvouměsíčního základního výcviku u Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov. 

Nové vojáky z povolání – budoucí studenty Univerzity obrany čeká ve vyškovském armádním výcvikovém zařízení fyzicky, psychicky i časově náročný výcvik, který představuje počáteční etapu přípravy vojáka v činné službě Armády České republiky. Cílem základního výcviku je naučit vojáka základní práva a povinnosti, zvládnout základní činnosti potřebné k boji a přežití na bojišti, obsluhu a střelbu z ručních zbraní, a také vytvořit fyzické a psychické předpoklady pro výkon služby profesionálního vojáka.

Vojenský výcvik je rozdělen do čtyř fází, které v sobě zahrnují formování základních návyků vojáka, vytvoření schopnosti ovládat svoji zbraň a komplexní taktický výcvik na úrovni jednotlivce. Každá fáze je zakončena zkouškou, v níž se posuzují průběžné výsledky dosažené ve výcviku i výsledky fázových testů.         

Po příjezdu do vyškovské akademie se noví vojáci věnovali první den především ubytování a vystrojení. Pracovníci výstrojního skladu působili velice sehraným týmem a výdej výstrojních součástek, které budou vojáci během následujícího výcviku potřebovat, plynul rychle. Poté se noví vojáci, obtěžkáni krabicemi nové výstroje, přesunuli pod dozorem instruktorů do určených pokojů, kde je čekal jeden z prvních úkolů – naučit se správně ukládat svěřenou výstroj a udržovat pořádek na pokoji. V odpoledních hodinách se pak všichni nováčci shromáždili na nástupu, který proběhl za řízení náčelníka Odboru výcviku plukovníka Karla Klínovského.

Noví vojáci si průběh prvního dne pochvalovali a vyjadřovali obecnou spokojenost s péčí, kterou jim výcvikové středisko armády v prvním dnu poskytlo. Jak shodně uvedli vojíni Libor Drábek a Michal Dostál, kteří při rozhovoru náhodně zjistili, že jsou oba přijati na stejný obor Letecká a raketová technika, zatím všechno běží podle jejich očekávání, bez jakýchkoliv problémů.  Zahájení výcviku však bude pro nastupující vojáky náročnou prověrkou jejich fyzických a psychických sil. Na tvářích některých nováčků bylo znát jisté napjaté očekávání, co přinesou příští dny, ale všichni dávali najevo pevné přesvědčení, že náročné úkoly zvládnou se ctí. Budeme jim tedy přát náročné a spravedlivé velitele, kteří jim pomohou překonat všechny nástrahy základního výcviku a šťastný vstup do kariéry profesionálního vojáka, kterou si sami dobrovolně zvolili.

 

Autor: Vladimír Šidla, foto: Marek Žižlavský​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa