Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Soutěže mezinárodního víceboje vojáků v záloze na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Soutěže mezinárodního víceboje vojáků v záloze na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 376

1.8.2013 • Ve sportovním areálu Univerzity obrany, v kasárnách na ulici J. Babáka, proběhly včera 31. července 2013 soutěže mezinárodního víceboje vojáků v záloze „MILCOMP“. Víceboj pořádala na Univerzitě obrany v Brně a v prostorách Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově Mezispojenecká konfederace záložních důstojníků NATO (CIOR) v rámci letošního 66. Mezinárodního kongresu záložních důstojníků, který se odehrával v Brně.

Univerzita obrany zabezpečila pořádání dvou disciplín sportovní soutěže MILCOMP, a to „Plavání s překážkami“ a soutěž „První pomoc v poli“.  Před touto soutěží proběhly ve Vojenském újezdu Březina střelby (pistole vz. 82 a puška Sa vz. 58), překonání překážkové dráhy NATO a hod granátem.  

Celkem soupeřilo třiadvacet týmů z deseti zemí – České republiky, Dánska, Finska, Francie, Jihoafrické republiky, Německa, Nizozemí, Norska, Švédska a Velké Británie. Naši vlast reprezentovali příslušníci Aktivních záloh David Motyčka (pěší rota KVV Ostrava), David Melichar a Jaroslav Kotala (četa AZ při mechanizovaném praporu Žatec). Dva ženské týmy z Jihoafrické republiky a Nizozemí měly přitom s mužskými družstvy stejné výkonnostní normy.

Závodníky nejprve čekalo 50 metrů plavání v polních uniformách bez bot a překonání pěti překážek umístěných na hladině, které museli střídavě přelézt, podplavat, následně vylézt z bazénu a opět se do něho vrátit.  Hodnotil se čas celého družstva, takže byla důležitá souhra a vzájemná odpovědnost členů družstva. Protože si soutěžící mohli navzájem pomáhat, nebyla nouze o velmi silné okamžiky, kdy ti, kteří měli více sil, doslova táhli ke břehu ty, jimž síly rychle ubývaly. V plavání nakonec zvítězilo 4. družstvo z Německa, před 2. týmem Finska a 3. týmem Německa.

Ve zbudovaném stanovém městečku uprostřed běžecké dráhy pak následovala soutěž v poskytování první pomoci. Základním úkolem družstev bylo ošetřit dva druhy zranění.
V časovém limitu dvanácti minut museli soutěžící správně určit druh zranění, poskytnout nezbytnou první pomoc a podle situace rádiem přivolat odborný zdravotnický odvoz. V nelehké konkurenci se nakonec na prvním místě se stejným počtem bodů umístily shodně týmy České republiky, 2. tým Německa a 1. tým Dánska.

Celá soutěž probíhala v angličtině, což také kladlo vysoké nároky jak na pořadatele, tak na závodníky. Podle plukovníka Petra Hanáka, ředitele Centra tělesné výchovy a sportu UO, které zabezpečovalo rozhodčí službu pro plavání, se obě soutěže na Univerzitě obrany podařilo velmi dobře zorganizovat. Účastníci soutěže prokázali maximální nasazení a bojovnost. Po skončení středečních disciplín v Brně, čekal závodníky ještě čtvrteční přesun podle mapy a test ze znalosti mezinárodního humanitárního práva.


Fotogalerie a video:

 CIOR MILCOMP 31. 7. 2013​

 CIOR MILCOMP 31. 7. 2013​


Autor: Vladimír Šidla, foto: Marek Žižlavský, Stanislav Poráň

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa