Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Předání odznaků leteckých odborností absolventům UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Předání odznaků leteckých odborností absolventům UO

Počet shlédnutí: 2311

29.7.2013 • Jak se již stalo tradicí, velitel vzdušných sil AČR plukovník gšt. Libor Štefánik předal letošním absolventům bakalářského studia oborů Vojenský pilot a Letový provoz pilotní odznaky a odznaky řídících letového provozu. Stalo se tak v pátek 26. července 2013 v prostorách Technického muzea v Brně hned po slavnostním vyřazení absolventů vojenského prezenčního studia Univerzity obrany. 

Čtyřleté studium ve studijním oboru Vojenský pilot letos úspěšně dokončilo čtrnáct absolventů a tříleté bakalářské studium v oboru Letový provoz deset absolventů. Ti první budou za pár let možná taky řídit Gripeny a střežit vzdušný prostor nad Českou republikou. Ti druzí je zase budou na dálku jistit, aby se vždy bezpečně vrátili na zem.

Velitel vzdušných sil AČR plukovník gšt. Libor Štefánik ve svém úvodním vystoupení mimo jiné uvedl, že pilotní odznak představuje nejen velký závazek do budoucna, ale také povinnost rozvíjet tradice českého letectva.

Poručice Eva Popelářová, na rozdíl od svých kolegů, kteří budou pokračovat na Univerzitě obrany v navazujícím magisterském studiu, nastoupí za pár dní k 22. základně letectva v Náměšti nad Oslavou jako pilot-operátor bitevního vrtulníku Mi-24. „Chci již létat a plně se věnovat profesionálnímu výcviku,“ říká. Po Jitce Sehnoutkové, Kateřině Hlavsové a Pavlíně Engelové se tak stává čtvrtou ženou pilotkou v Armádě České republiky.

Studium prý uteklo rychle, nejtěžší bylo se na obor pilot, považovaný za prestižní, vůbec dostat. „Opravdu nejtěžší je asi vstup, od přijímaček až po zdravotní kritéria. Vedle studia pak už létání člověk jen víc a víc propadá,“ shodují se absolventi, kteří mají nalétáno kolem 75 hodin na cvičném vrtulovém letounu Z-142C AF.

Při předávání odznaků leteckých odborností absolventům pogratulovali velitel 21. základny taktického letectva Čáslav plukovník gšt. Petr Hromek, velitel 22. základny letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou plukovník gšt. Jiří Vávra, zástupce velitele 23. základny vrtulníkového letectva Přerov plukovník gšt. Miroslav Jenčík, prorektor pro vnitřní řízení Univerzity obrany plukovník gšt. Miloslav Bauer, přidělenec obrany Vietnamu plukovník Vo Van Thanh, předseda Svazu letců ČR plukovník ve výslužbě Oldřich Rampula a další představitelé AČR a Univerzity obrany. Předávání odznaků byli přítomni také rodiče a nejbližší příbuzní absolventů.

Další neméně slavnostní událostí bylo předání pamětních listů absolventům – pilotům a to z rukou nadporučíka Martina Šonky, pilota 211. taktické letky 21. základny taktického letectva, který byl po čtyři roky patronem jejich učební skupiny. „Byla to pro mě obrovská čest, že si mě vybrali. Rád jsem byl jejich patronem,“ prohlásil nadporučík Šonka, jenž v armádě létá na Gripenu a v civilu reprezentuje ČR v letecké akrobacii. Všem absolventům popřál v jejich budoucí kariéře mnoho zdaru a úspěchů.

 

Foto:    Předání odznaků leteckých odborností​


Autor: Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa