Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany slavnostně vyřadila letošní absolventy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany slavnostně vyřadila letošní absolventy

Počet shlédnutí: 1828

26.7.2013 • Na brněnské Univerzitě obrany ukončilo své studium sto sedmdesát devět absolventů vojenského prezenčního studia. Vyřazení absolventů Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií se konalo v pátek 26. července 2013 v areálu kasáren Šumavská. Slavnostního aktu se zúčastnili čelní představitelé Ministerstva obrany ČR, Generálního štábu AČR a další významní hosté. 

Pozvání na vyřazení absolventů přijala náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel a další zástupci Ministerstva obrany a Armády ČR. Ceremoniálu přihlíželi také představitelé státní správy a místní samosprávy a delegace partnerských občanských sdružení. Přítomni na slavnostním vyřazení byli i představitelé Univerzity obrany a rodinní příslušníci čerstvých absolventů UO.

Po přehlídce nastoupených jednotek a úvodním přivítání hostů se ujala slova Lenka Ptáčková Melicharová. Ve svém slavnostním projevu absolventům pogratulovala jménem ministra obrany České republiky Vlastimila Picka, i jménem svým, a ocenila vysokou úroveň vědecké a pedagogické činnosti na Univerzitě obrany. „Jsem ráda, že Armáda České republiky může mít elitní vysokou vojenskou školu, která se svým významem, pověstí i dosaženými výsledky plně vyrovná obdobným institucím našich partnerských zemí,“ uvedla Lenka Ptáčková Melicharová a dodala, že škola nevychovává pouze uniformované teoretiky, ale především muže a ženy pro vojenskou praxi.

V následujícím projevu náčelník GŠ AČR generálporučík Petr Pavel absolventům popřál mnoho úspěchů v jejich profesionální kariéře i osobním životě a zdůraznil, že je nyní čeká nelehké období. Tradičně ke studentům promluvil také rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. „Kvalita a prestiž každé vysoké školy byla vždy spojena s kvalitou absolventů. Je však nutné, abyste svou profesi brali zcela vážně, a to i v celospolečenském a mezinárodním měřítku,“ řekl rektor-velitel UO a dodal, že uniforma a vojenská hodnost jsou atributy státnosti, cti, odvahy a v neposlední řadě i věrnosti národním a vojenským tradicím.

Rektor-velitel rovněž absolventy a přítomné hosty upozornil na historické prapory, které byly na nástupiště doneseny jako symbol věrnosti národním a vojenským tradicím. Členové Čs. obce legionářské a Klubu vojenské historie Brno, Valtice a Hodonín drželi během vyřazení repliku historického praporu 10. střeleckého pluku československých legií (po svém návratu z Ruska v roce 1920 byl prapor dislokován právě v areálu kasáren Šumavská) a také repliku praporu pěšího pluku 43., který byl ve 20. a 30. letech 20. století umístěn v Židenických-Svatoplukových kasárnách. „Příslušníci těchto útvarů dokázali v těžkých zkouškách dostát slovům vojenské přísahy až do krajnosti. My všichni bychom měli jejich odkaz vnímat jako svůj závazek. Jsem přesvědčen, že pokud si i tyto souvislosti budete uvědomovat a promítnete je do své činnosti, budete svým okolím ctěni a respektováni,“ řekl rektor Přikryl.

Po projevech následovalo symbolické vyřazení absolventů, které proběhlo prostřednictvím nejlepšího studenta Fakulty ekonomiky a managementu poručíka Petra Homoly. Rektor-velitel jej „pasoval“ univerzitním mečem před bojovým praporem školy.  Sedm dalších absolventů obdrželo věcný dar ministra obrany ČR (hodinky s věnováním) a devět studentů odměnu rektora-velitele Univerzity obrany. Nejlepší absolventka specializace pozemních sil Markéta Janatová převzala cenu náčelníka Generálního štábu pozemních sil Španělska.

Poručík Petr Homola získal odměnu velitele 4. brigády rychlého nasazení a následně pronesl projev jménem nových absolventů Univerzity obrany. „Naše studium zažilo své okamžiky slávy i okamžiky neúspěchu, ale všichni, jak zde stojíme, jsme se s nimi dokázali vypořádat a vytěžit z nich maximum. Nyní už nás prověří praxe vojenských útvarů a zařízení, a ta otestuje, nakolik jsme schopní nabyté zkušenosti uplatnit,“ řekl Homola. Ještě než dospělo slavnostní vyřazení ke konci, vystoupili se zdravicí zástupkyně hejtmana ředitelka Krajského úřadu Jihomoravského kraje Věra Vojáčková a první náměstek primátora města Brna Robert Kotzian.

Ceremoniální část vyřazení absolventů byla ukončena slavnostním pochodem a přeletem dvou letounů JAS-39 Gripen. Radost z úspěšně ukončeného studia vyjádřili studenti tradičním vyhozením čepic nad hlavy. Absolventům bakalářského studia oborů Vojenský pilot a Letový provoz Fakulty vojenských technologií byly po vyřazení předány odznaky příslušných odborností v prostorech Technického muzea v Brně. Na Klubu UO pak bylo dvanáct příslušníků univerzity oceněno Medailí Univerzity obrany za dlouhodobé dosahování vynikajících pracovních výsledků a za významný podíl na rozvoji UO. Medaili jim předal rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Nejvýznamnější den pro absolventy Univerzity obrany pokračoval akademickou částí – slavnostními promocemi 401 absolventů vojenského i civilního studia Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií, které proběhly v Mahenově divadle v Brně.


Video:  Slavnostní vyřazení absolventů​​

Foto:    Slavnostní vyřazení absolventů​


Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa