Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ženisté postavili po povodních první most

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ženisté postavili po povodních první most

Počet shlédnutí: 380

17.8.2013 • Příslušníci ženijního vojska nejen pomáhali s odstraňováním následků červnových povodní, ale ve dnech od 9. do 11. července postavili první mostní provizorium v obci Nový Knín vedle původního poškozeného povodní.

Jeho celková délka byla dvacet čtyři metrů a skládal se z osmi dílů. Na stavbě se podílelo dvacet vojáků ze 153. ženijního praporu z Olomouce spolu s několika příslušníky Univerzity obrany z Brna a 151. ženijního praporu z Bechyně.

Samotné konstrukci předcházela rekognoskace terénu a vypracování projektu odborníky z Univerzity obrany, Katedry ženijních technilogií. Poté byly díly mostu ze soupravy MS přivezeny ze skladů Státních hmotných rezerv v Soběslavi a Pačejově. Ženisté musí u tohoto typu mostního provizoria nejprve postavit vlastníma rukama vysouvací dráhu a pomocné pilíře z betonových panelů a dřevěných pražců pro vysouvání mostu. V Novém Kníně bylo potřeba most nejdříve sestavit na dráze, vysunout přes říčku Kocábu a poté jej na definitivní místo posunout a natočit. Manipulovat s díly se přitom muselo souběžně na obou březích říčky.

„Nejsložitější na celé stavbě bylo právě otočení mostu a pak jeho uložení a srovnání s břehy,“ konstatoval nadporučík Josef Janowiak ze 153. ženijního praporu, pod jehož vedením vojáci most stavěli. I to byl jeden z důvodů, proč samotná stavba trvala dva dny. „Byla to nejobtížnější stavba mostu soupravy MS, se kterou jsem se ve své praxi setkal,“ dodal vedoucí Katedry ženijních technologií plukovník Pavel Maňas, který byl vedoucím projektu mostu MS.

V nejbližších dnech by ženijní brigáda měla postavit další čtyři mostní provizoria, a to ve středočeských obcích Chlum u Sedlčan, Lhotec-Červený Hrádek u Sedlčan, Zadní Třebáň a Velké Číčovice.

 

Autor: kapitánka Miroslava Štenclová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa