Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Moderní laboratoře posunou vědu a výuku na univerzitě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Moderní laboratoře posunou vědu a výuku na univerzitě

Počet shlédnutí: 893

17.7.2013 • Koncem června byla zakončena rekonstrukce jedné z hlavních budov Univerzity obrany v kasárnách na ulici Šumavská a v těchto dnech probíhá předávání nových laboratoří uživatelům. Vědeckopedagogičtí pracovníci tří kateder Fakulty vojenských technologií tak získávají další zázemí pro špičkový výzkum a kvalitní výuku.

Rekonstrukci budovy a vznik zcela nových laboratoří realizovala Univerzita obrany v rámci řešení projektu Evropského fondu pro regionální rozvoj s názvem Infrastruktura pro výuku spojenou s výzkumem ve strojních oborech studijního programu Vojenské technologie, který je financován prostřednictvím operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Investice dosáhla výšky 94 milionů korun.

Laboratoře nevznikly na „zelené louce“. Personálním a hlavně vědeckým směřováním navazují na činnost odborných kateder Fakulty vojenských technologií, a to Katedry zbraní a munice, Katedry ženijních technologií a Katedry bojových a speciálních vozidel. Jedná se o experimentální balistickou laboratoř, laboratorní pracoviště pro optická měření, laboratoř vojenských staveb a laboratoř tribodiagnostiky provozních hmot dopravních strojů a zařízení. Nová infrastruktura a kvalitní přístrojové vybavení umožní vědeckopedagogickým pracovníkům fakulty posunout experimentální možnosti k fyzikálním mezím a zlepšit výuku u studentů.

Moderní experimentální balistická laboratoř bude například sloužit k testování ochranných prostředků osob a techniky se zaměřením na koncovou a ranivou balistiku a na účinky ničivých prvků s velkým rozsahem dopadové energie. Chloubou laboratoře jsou pneumatický a elektromagnetický urychlovač projektilů (střel).

„Vyhodnocovací část této laboratoře je přenosná a umožňuje experimentální ověřování při výcviku jednotek ve vojenských výcvikových prostorech nebo při hodnocení vlastností zbraňových systémů v rámci jejich pravidelných zkoušek či zkoušek přejímacích, vojskových a vývojových. Tím se fakticky sníží náklady na experimentální činnost a naopak se zvýší její četnost,“ upřesňuje docent Stanislav Beer z Katedry zbraní a munice.  Výzkumníci se také více přiblíží reálným podmínkám používání zbraňových systémů. Nově pořízené přístroje umožňují i hodnocení vlivu střelby v uzavřených střelnicích a v prostorech bojové techniky na zdraví osob.   

Laboratorní pracoviště pro optická měření pak umožní rozšíření testování zavedených a nově zaváděných, či vyvíjených optických a optoelektronických přístrojů a stane se jedinečným pracovištěm v rámci celé české armády.

Podle vedoucího Katedry ženijních technologií plukovníka docenta Pavla Maňase, nová laboratoř vojenských staveb bude tvořena třemi pracovišti – mechaniky zemin, modelování a simulací a pracovištěm detekce a vyhodnocování akustické emise. Pracoviště mechaniky zemin bude představovat jednoduché diagnostické pracoviště základních mechanicko-fyzikálních vlastností zeminy pro potřeby návrhů opatření ke zvyšování únosnosti terénu či pro návrhy opatření k budování či rekonstrukci ostatních vojenských staveb v rámci činností ženijního vojska.

Pracoviště pro detekci a vyhodnocování akustické emise v rámci laboratoře vojenských staveb poslouží k praktické aplikaci nedestruktivního hodnocení stavebních materiálů a k případné detekci a lokalizaci skrytých materiálových vad. Přesné měření rychlosti šíření signálu akustické emise umožní rovněž stanovit hodnotu dynamického modulu pružnosti testovaného materiálu. Technické prostředky pracoviště pro měření vibrací a deformace namáhané konstrukce se využijí k praktickému posouzení chování dynamicky namáhaných stavebních konstrukcí na základě měření zrychlení pomocí vysoce citlivých seismických akcelerometrů.

Pracoviště modelování a simulací se bude v převážné míře zabývat účinky zbraňových systémů na konstrukce vojenských staveb, strukturální analýzou konstrukcí a tvorbou 3D modelů vojenských staveb.

Nakonec laboratoř tribodiagnostiky bude sloužit k provádění tribotechnické analýzy olejů se zaměřením na ty oleje, které jsou používány v bojových a speciálních vozidlech. „Laboratoř je vybavena celou řadou moderních laboratorních přístrojů, z nichž za pozornost stojí především infračervený spektrometr nebo sofistikovaný ferografický systém. V laboratoři bude možné komplexně hodnotit úroveň degradace olejů a obsah i složení nečistot v oleji a s využitím těchto informací potom hodnotit technický stav zařízeni, ve kterých  je olej použit,“ přibližuje poslání laboratoře vedoucí Katedry bojových a speciálních vozidel plukovník docent Štefan Čorňák a dodává: „Výsledky analýz bude možné využít nejenom k hodnocení okamžitého technického stavu jednotlivých systémů vozidel, ale také k predikci vzniku různých druhů mechanických poruch či k optimalizaci systémů preventivní údržby.“ Laboratoř bude využívána jak ve výuce (zejména v doktorském studijním programu), tak i při realizaci výzkumných projektů a při řešení konkrétních problémů souvisejících s provozem pozemní vojenské techniky v rámci AČR.


Autor: Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa