Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Opět návštěva z opačné strany světa

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Opět návštěva z opačné strany světa

Počet shlédnutí: 138

16.7.2013 • V pondělí 15. července 2013 navštívila Univerzitu obrany skupina zahraničních vysokoškolských studentů, kteří v České republice absolvují „letní školu“ na téma „Mezinárodní bezpečnost z evropského pohledu na vojenské a nevojenské ohrožení“ organizovanou Centrem mezinárodních studií Masarykovy univerzity v Brně. Vyjma jedné německé účastnice byli ve skupině výhradně studenti z Austrálie.

Na Univerzitě obrany skupinu vedenou manažerem projektu panem Richardem Turcsánym přivítal děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník doc. Ing. Vladan Holcner, Ph.D., který posléze návštěvu seznámil s posláním Univerzity obrany a vzděláváním v ozbrojených silách České republiky. Nejprve si ovšem hosté vyslechli přednášku PhDr. Libora Franka, Ph.D. z Katedry celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany „Bezpečnostní politika a ozbrojené síly České republiky: historie a současnost“. V ní se dozvěděli hodně nového o vývoji bezpečnostní situace ve střední Evropě, pro ně tak exotické oblasti, za období přibližně posledních sto let.

V následující části prezentované vedoucím výše zmíněné katedry Ing. Pavlem Zůnou, Ph.D. se účastníci dozvěděli něco o tom, co jsou a jak fungují vojenské doktríny. Velice je zaujalo srovnání vydávaných dokumentů České republiky a Austrálie odrážející naprosto odlišnou geopolitickou a bezpečnostní situaci těchto zemí. Nakonec vystoupil plukovník Holcner s informací o vzdělávání na univerzitě obrany v porovnání s jinými vysokými školami.

Otázky položené přednášejícím v závěrečné diskuzi v širokém spektru dané problematiky od projevů extremismu po důsledky rozpočtových škrtů ukázaly, že se jedná o zajímavé a aktuální téma. Bezpečnost v současném světě je naprostou prioritou jak v oblasti ozbrojených sil, tak i ve sféře podnikatelské. Během svého pobytu u nás hosté z opačné strany světa navštíví ještě další vojenská a jiná zařízení, aby poznali řešení problematiky bezpečnosti v ČR a v Evropě.

Autor: Stanislav Poráň​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa