Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Státní závěrečné zkoušky na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Státní závěrečné zkoušky na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 922

12.7.2013 • Ještě v měsíci červenci trvá na vojenské vysoké škole zkouškové období. Končící studenti totiž absolvují zkoušky nejdůležitější – takzvané státnice. Státní závěrečné zkoušky na brněnských fakultách Univerzity obrany letos probíhají ve dnech 8. až 19. července. Učebny, kde se konají státnice, jsou slavnostně vyzdobeny, nechybí státní vlajka, portrét prezidenta a státní znak. Vojenští studenti mají vycházkový stejnokroj a jejich civilní kolegové společenský oděv.

Hlavní aktéři státních zkoušek musejí před zkušebními komisemi prokázat, že vypracovali dobrou diplomovou nebo bakalářskou práci a že nabyli potřebné znalosti. Toto nelehké období si spolu se studenty prožívají i příslušné katedry. Přestože se tato činnost opakuje každým rokem, její průběh i obsah je vždy jedinečný, stejně jako jednotliví studenti sami.

Když vcházím na učebnu Katedry bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií před zkušební komisí, v jejímž čele stojí plukovník doc. Ing. Štefan Čorňák, Dr., na vylosované otázky odpovídá rotmistr Bc. Libor Cenek. Jeho projev je hlasitý a srozumitelný. Nevyvádí ho z míry ani místy dotěrné dotazy členů komise. Zůstává pořád soustředěný a, i když v některých ohledech svou odpovědí neuspokojuje komisi, jeho projev je i nadále sebevědomý. Rotmistr Cenek, který nastupuje na funkci velitele čety oprav techniky u 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi, nakonec dosahuje hodnocení velmi dobře.

Po krátké přestávce před státní zkušební komisi, jejímž členem je také ředitel Sekce podpory MO brigádní generál Ing. Vladimír Halenka, předstupuje další student navazujícího magisterského studia nadporučík Bc. Pavel Trübenekr z ženijní brigády. Na otázky z odborných předmětů odpovídá docela stručně. Proto zákonitě přicházejí doplňující otázky od členů komise. Nadporučík Trübenekr před ústní částí zkoušek obhajoval diplomovou práci na téma Možnosti a způsoby zásobování materiálem v AČR.

Mezi členy komise, která loví informace ze studentů oboru bojová a speciální vozidla, je podplukovník Ing. Daniel Synek z Generálního štábu AČR. Takže moje otázka, týkající se jeho pohledu na výkony studentů, směřuje nyní k němu. „Zejména absolventi bakalářského studia předvedli u zkoušek velmi kvalitní znalosti. Po teoretické stránce jsou dobře připraveni,“ říká podplukovník Synek.

V letošním akademickém roce na brněnských fakultách státní závěrečné zkoušky absolvuje celkem 437 studentů bakalářského a navazujícího magisterského studia, z toho na Fakultě ekonomiky a managementu 228 a na Fakultě vojenských technologií 209 studentů.

 

Autor: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa