Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyřazení absolventů Fakulty vojenského zdravotnictví UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Vyřazení absolventů Fakulty vojenského zdravotnictví UO

Počet shlédnutí: 2461

2.7.2013 • Tak jak se již v posledních letech stalo tradicí, patřil poslední červnový pátek na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany úspěšným absolventům finálních ročníků bakalářského, magisterských a doktorských studijních programů. Dne 28. června 2013 se v dopoledních hodinách konalo v prostorech kinosálu Nového internátu FVZ v Hradci Králové slavnostní vyřazení a promoce úspěšných absolventů a absolventek magisterského studijního programu vojenské všeobecné lékařství.

Součástí slavnostního aktu byla taktéž bakalářská sponze a vyřazení absolventů bakalářského studijního programu specializace ve zdravotnictví, obor zdravotnický záchranář a promoce absolventů doktorských studijních programů.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Ing. Libor Karásek, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., děkan Fakulty vojenského zdravotnictví UO plukovník prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. a předseda Akademického senátu Univerzity obrany prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Svědky důležitého životního mezníku vyřazovaných absolventů byli také další zástupci FVZ. Nechyběli zde hlavní představitelé partnerských civilních fakult Karlovy Univerzity z Hradce Králové, Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice, Univerzity Hradec Králové a čelní představitelé správy a samosprávy města Hradce Králové a další významní hosté. Za Odbor vojenského zdravotnictví MO se slavnostního akademického aktu zúčastnil jeho ředitel brigádní generál MUDr. Božetěch Jurenka. Přítomen byl také plukovník gšt. prof. MUDr. Jan Österreicher, Ph.D., velitel Nemocniční základny AČR.

V úvodním projevu děkan fakulty plukovník Roman Chlíbek přivítal kromě absolventů také vzácné hosty, rodiče, příbuzné a členy akademické obce. Mimo jiné ve svém vystoupení připomněl čerstvým absolventům, že je nutné brát hned od počátku své povolání zcela vážně, a to jak v rovině profesní, tak i s ohledem na reflexi postavení a role lékaře laickou veřejností. Zdůraznil, že jsou: „… příslušníky Armády České republiky a že si musí být navíc vědomi ještě jedné souvislosti, že uniforma a vojenská hodnost jsou atributy cti, odvahy, věrnosti a tvrdé odpovědné práce.“

Své vystoupení ukončil slovy: „Bohatství vědění není měřitelné penězi či hmotnými statky, ale je neseno, sdíleno, předáváno a rozvíjeno celé věky. Vy jste úspěšně ukončili jednu z etap tohoto procesu. Proto mi nezbývá, než vám popřát mnoho úspěchů i v dalších fázích vaší profesní či vědecko-pedagogické kariéry a vlastně celého života. Buďte věrni Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a Armádě České republiky, ale především svému přesvědčení, vašemu vysoce lidskému poslání a hlavně sami sobě.“

Absolventský slib složilo a diplomy z rukou „promotorů“ převzalo 10 nových vojenských lékařů, 6 absolventů doktorských studijních programů v oborech epidemiologie, toxikologie, infekční biologie, vojenská radiobiologie a vojenské vnitřní lékařství. Dále diplomy převzali 4 absolventi studijního oboru zdravotnický záchranář. Tento tříletý bakalářský studijní obor je na fakultě akreditován teprve od roku 2008. Šesti nejlepším absolventům promočního ročníku 2013 byly uděleny akademické odměny. Za dosažení příkladných studijních výsledků a plnění služebních povinností v průběhu studia byli „Zapsání na desku cti Fakulty vojenského zdravotnictví“ nadporučík MUDr. Lukáš Hamerník a nadporučice MUDr. Renáta Šošovičková, která obdržela také „Cenu děkana“ za dosažení nejlepších výsledků v průběhu studia.

Slavnostní atmosféru akademického aktu nijak nepoznamenala letošní vysoká neúspěšnost studentů finálních ročníků při skládání státních závěrečných a státních rigorózních zkoušek v řádných termínech. Celkem 38 procent studentů magisterských a 50 procent studentů bakalářského studijního programu bude muset v nejbližších týdnech a měsících opakovaně prokázat své znalosti v opravných termínech.

Ve všech slavnostních vystoupeních zazněla slova uznání adresovaná úspěšným absolventům a poděkování všem, kteří jim pomohli náročné studium na Fakultě vojenského zdravotnictví UO v Hradci Králové dokončit, zejména akademickým pracovníkům, učitelům, spolužákům, velitelům, rodičům a dalším rodinným příslušníkům, přátelům, ale i těm, kteří se slavnostního vyřazení zúčastnit nemohli.

Vyřazení, promoce a bakalářskou sponzi absolventů moderovala předsedkyně Akademického senátu FVZ majorka PharmDr. Jana Žďárová Karasová, Ph.D. společně s proděkanem pro studijní a pedagogickou činnost plukovníkem Ing. Miroslavem Procházkou, Ph.D. a proděkanem pro vědeckou činnost prof. MUDr. Pavlem Boštíkem, Ph.D. Slavnostní akt byl ukončen studentskou hymnou Gaudeamus Igitur.

Autor: Peter Pudík, foto: Lenka Hrdličková​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa