Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavnostní vyřazení absolventů kariérových kurzů na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Slavnostní vyřazení absolventů kariérových kurzů na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 828

27.6.2013 • Za účasti náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Petra Pavla se v Brně konalo vyřazení absolventů Kurzu Generálního štábu a Kurzu vyšších důstojníků. Ceremoniál se uskutečnil ve čtvrtek 27. června 2013 ve Sněmovním sále Nové radnice na Dominikánském náměstí.

V působivém komplexu barokních budov, které jako brněnská radnice slouží již od roku 1935, byly ukončeny letošní kariérové kurzy. K významným hostům slavnostního ceremoniálu patřil kromě náčelníka Generálního štábu AČR také zástupce ředitele Sekce rozvoje druhů sil – operační sekce MO plukovník Zdeněk Postulka a tajemník Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje Radek Šedivý. Za Univerzitu obrany se účastnili nejvyšší představitelé školy a členové akademické obce a přítomni byli samozřejmě také samotní úspěšní absolventi kurzů a jejich rodiny.

Oba desetiměsíční kariérové kurzy byly realizovány v rámci programů celoživotního vzdělávání důstojníků AČR. Jejich garantem je Katedra celoživotního vzdělávání Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. Jubilejní 25. Kurz Generálního štábu „armádního generála Tomáše Sedláčka“ (KGŠ) absolvovalo šest vyšších důstojníků AČR a jeden důstojník ozbrojených sil Francie v hodnosti podplukovníka. Výuka byla zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku a vojenské umění. Podílela se na ní kromě učitelů Univerzity obrany také řada domácích i zahraničních vojenských a civilních odborníků. Aby byly teoretické poznatky ověřeny v praxi, konala se řada studijních cest v ČR i v zahraničí. 

Kurz vyšších důstojníků (KVD) absolvovalo 45 příslušníků AČR, a to v rámci distančního vzdělávání s využitím elektronického systému řízení studia MOODLE. Výuka byla zaměřena na bezpečnostní a obrannou politiku, obranné plánování a vojenské umění. Náročnost kurzu spočívá v tom, že studium probíhalo při výkonu služební činnosti. Účastníci museli zvládnout úkoly v rámci svých funkcí u útvarů a zařízení armády a souběžně i velké množství studijních povinností.

S úvodním projevem na slavnostním ceremoniálu vystoupil rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. „Hovořím-li o tradicích vojenství a armády, musím připomenout především takové mravní kvality, jakými jsou čest, věrnost, odvaha a chrabrost. Jde tedy o stejné hodnoty, které jsou obsaženy v dnes již poněkud pozapomenutém etickém ´Kodexu vojáka´, a které mají své kořeny v dobách vytváření armád demokratických států,“ prohlásil brigádní generál Přikryl a vzpomenul také na citát prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl, že voják má velké mravní poslání, je stále na stráži a je první povolán, aby v případě nebezpečí položil život za stát a jeho ideály.

Rektor UO předal důstojníkům osvědčení o absolvování nejvyšších resortních vzdělávacích kurzů. Součástí ceremoniálu bylo také udělení cen nejlepším absolventům. Za výborné studijní výsledky a za příkladné plnění povinností v průběhu studia obdrželi Cenu Náčelníka Generálního štábu plukovník Pavel Fejfar (absolvent KGŠ) a podplukovník Filip Hyrš (absolvent KVD). Rektor-velitel udělil cenu plukovníku Josefu Havlíkovi (KGŠ) a podplukovníku Pavlu Foltinovi (KVD) a děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Vladan Holcner ocenil majora Petra Grygara (KVD).

Na závěr vystoupil s projevem generálporučík Petr Pavel, který zdůraznil, že Armáda České republiky prochází složitým obdobím způsobeným problematickou situací na politické scéně. „Vzhledem k současné turbulentní situaci bych si přál, aby armáda zůstala stabilním ostrůvkem a nenechala se do oněch turbulencí vtáhnout,“ řekl generálporučík Petr Pavel, který nezapomněl pochválit vojáky za pomoc při nedávných povodních a také s řešením jejich následků. Na závěr svého projevu pak náčelník Generálního štábu Armády České republiky poděkoval Univerzitě obrany za kvalitní vzdělávání a absolventům popřál hodně úspěchů do další práce.


Video:  Vyřazení absolventů KGŠ a KVD 2013 

Fotogalerie:  Vyřazení absolventů KGŠ a KVD 2013 ​


Autor: Markéta Malá​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa