Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla Den ozbrojených sil ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla Den ozbrojených sil ČR

Počet shlédnutí: 485

26.6.2013 • V roce 2002 stanovil tehdejší prezident České republiky Václav Havel 30. červen Dnem ozbrojených sil České republiky. Na počest tohoto významného dne se ve středu 26. června 2013 konal slavnostní nástup v prostorách kasáren Univerzity obrany v ulici Šumavská, zaměstnanci a studenti UO si tak svátek připomněli o pár dní dříve. 

Význam historické události akcentoval ve svém projevu rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. Před 95 lety ve francouzském městě Darney potvrdila spojenecká Francie jako první právo Čechoslováků na samostatnost a vlastní stát. „Završilo se tak čtyřleté úsilí zahraničního odboje a aktivit domácích politických proudů, na jehož počátku stál koncept profesora Tomáše Garrigua Masaryka na vytvoření československého státu,“ řekl brigádní generál Přikryl a připomněl, že se v posledním červnovém dnu roku 1918 konala na pláních u Darney slavnostní přehlídka cca šesti tisíc českých a slovenských legionářů.

Součástí slavnostního nástupu v prostorách kasáren Šumavská bylo také udělení medailí Za službu v ozbrojených silách ČR, které obdrželo 14 příslušníků Univerzity obrany. Písemnou pochvalu rektora pak získali studenti za vzornou reprezentaci školy. Jednalo se kupříkladu o skupinu zdatných střelců, nebo čtyřčlenný tým, který uspěl na celoarmádní soutěži ve vojenské všestrannosti. Ocenění obdržel i svobodník Vlastimil Vávra, neboť se umístil na stupních vítězů na Akademickém mistrovství v biatlonu. Pochválen byl také desátník Petr Hnízdil, který získal zlato v trojskoku na letních akademických hrách, či rotmistryně Linda Deutschová za zlatou medaili z přeboru AČR ve vojenském pětiboji.

Rektor-velitel Univerzity obrany udělil v rámci nástupu rovněž Cenu rektora za studentskou tvůrčí činnost v akademickém roce 2012/2013. Získali ji tři studenti. Rotmistr Marek Panák z Fakulty ekonomiky a managementu, student Fakulty vojenského zdravotnictví rotmistr Martin Bortlík a svobodník Miroslav Hovorka z Fakulty vojenských technologií. Předáním vyznamenání a odměn byla dovršena ceremoniální část nástupu ke Dni ozbrojených sil ČR, který byl završen slavnostním pochodem.

Po skončení ceremoniálu se v Klubu Univerzity obrany setkali zástupci partnerských občanských sdružení s managementem školy, aby jednali o rozvoji dosavadní úspěšné spolupráce při výchově mladé vojenské generace. Jednalo se o představitele Československé obce legionářské – jednoty Brno, Svazu letců ČR, Svazu PTP – Vojenských táborů nucených prací ČR, městských organizací Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Vojenského sdružení rehabilitovaných, Společnosti Ludvíka Svobody a Klubu výsadkových veteránů Jana Kubiše. Nechyběli ani zástupci Klubu vojenských důchodců při Univerzitě obrany.

 

Ke stažení: Rozkaz ministra obrany ke Dni ozbrojených sil 2013​


Autor: Markéta Malá

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa