Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pilotní ročník celoarmádní soutěže zaznamenal úspěch

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pilotní ročník celoarmádní soutěže zaznamenal úspěch

Počet shlédnutí: 463

24.6.2013 • Střelba z pistole a ze samopalu, hod granátem na dálku a cíl, orientační běh, tyto a další disciplíny absolvovaly hlídky, které se na Moravu sjely z celé republiky. První ročník celoarmádní soutěže ve vojenské všestrannosti se uskutečnil v posádce Vyškov a přilehlém Vojenském výcvikovém prostoru Březina ve dnech 19. až 21. června 2013. Třetí místo vybojovali studenti Univerzity obrany.

Na start pilotního, neboli nultého ročníku celoarmádní soutěže se postavilo celkem 13 čtyřčlenných vojenských hlídek. Závodníci přijeli ze středo i jihomoravských měst a obcí, dále z východočeského Týniště nad Orlicí, ze severomoravských Hranic, ze středočeské obce Jince, či z jihočeského města Tábor. „Nultý ročník soutěže je invencí pro Armádu ČR. Máme spoustu specializovaných závodů, ale chyběla nám soutěž celonárodní. Poslední turnaj tohoto typu se konal před 12 lety v Prostějově,“ připomněl ředitel soutěže plukovník Karel Klinovský, náčelník odboru výcviku Velitelství výcviku – Vojenské akademie (VeV-VA). Ocenil rovněž, že žádná ze 13 hlídek, které se zúčastnily, nevzdala boj až do konce.

Členové čtyřčlenných hlídek soutěžili v nejrůznějších klasických vojenských dovednostech. Kromě střelby z pistole a ze samopalu, hodu granátem na dálku a cíl a orientačního běhu, se závodilo v časovce, topografii, zdravotní přípravě, transportu materiálu či překonání překážky. Své schopnosti museli vojáci prokázat také na překážkové dráze NATO, pozemní překážkové dráze a lezeckém trenažéru „JAKUB“. „Předvedli jste, že máte snahu dosáhnout co nejlepších výsledků. Vážím si toho, že před vámi mohu stát,“ ocenil vojáky zástupce velitele pro výcvik VeV-VA plukovník Josef Medal a rovněž poděkoval organizátorům, kteří závod zabezpečovali.

Soutěž se uskutečnila na počest Radoslava Žáka, jako jeho memoriál. Žák poslední léta svého profesního života strávil u VeV-VA ve Vyškově, kde se podílel na přípravě a organizaci tzv. kurzů přežití. „Radoslav Žák, který nás bohužel zcela nečekaně před rokem navždy opustil, svou kariéru vojenského profesionála zasvětil speciálním jednotkám, byl skutečným specialistou na topografii, střeleckou přípravu a další vojenské dovednosti, které právě v tomto náročném závodě museli vojáci prokázat,“ vysvětlil plukovník Klinovský, proč nese soutěž název „Memoriál kpt. Radoslava Žáka“.

Nejlepší tři hlídky si odnesly nejen medaile, ale také poháry. Bodový rozdíl mezi druhým třetím místem byl nevelký. Přesto se třetí v pořadí radovali stejně jako první dvě skupiny závodníků. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat medaile, konkurence byla velká,“ řekl rotmistr Jakub Hynek z Univerzity obrany v Brně, jeden z členů bronzového týmu. Jejich výkon ocenil i zástupce rektora UO plukovník gšt. Josef Trojan, který se zúčastnil slavnostního ceremoniálu. Zatímco třetí místo obsadili studenti z Brna, ze stříbrné příčky se radovali prostějovští a na nejvyšší metu dosáhla hlídka z Týniště nad Orlicí. Získali cennou trofej – putovní pohár Memoriálu kapitána Radoslava Žáka. Pohár jim předal velitel VeV-VA plukovník gšt. Ján Kožiak, který řekl: „Vážím si vás všech, kteří jste se zúčastnili. Sláva vítězům a čest poraženým.“


Ke stažení: Výsledková listina​

Autor: Markéta Malá​, foto: autor, Vladimír Bezděk a Hana Jurčová   

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa