Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
18. mezioborová Česko-Slovenská toxikologická konference TOXCON 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

18. mezioborová Česko-Slovenská toxikologická konference TOXCON 2013

Počet shlédnutí: 90

22.6.2013 • Ve dnech 19. - 21. 6. 2013 se konala v Hradci Králové tradiční toxikologická konference - TOXCON 2013. Toxikologové z různých, oborově toxikologicky zaměřených pracovišť se na této akci setkávají každoročně a to střídavě v České republice a na Slovensku.

Konferenci pořádá Česká společnost pro experimentální a klinickou farmakologii a toxikologii ČLS JEP (ČSEKFT) a Slovenská toxikologická společnost (SETOX). Letos se pořádání konference ujal prof. Kamil KUČA pod záštitou Fakultní nemocnice Hradec Králové. Spolupořadatelem konference byla rovněž Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Na konferenci se přihlásilo 142 účastníků z České republiky, Slovenska, Bulharska, Ukrajiny a Íranu. Celkem bylo prezentováno 100 posterových sdělení a 31 přednášek rozdělených tématicky do 7 sekcí.

Úvodní slovo konference patřilo představitelům spolupořádajících institucí a hned poté navazoval první blok odborných přednášek. První tři přednášky byly věnovány tématu toxicity metanolu a metanolové aféry, která byla v Česku a Polsku v roce 2012. Na ně pak navazovaly příspěvky týkající se syntetických kanabinoidů a nových možností léčby revmatické artritidy. Jedna sekce byla zaměřena na problematiku cytotoxicity a vývojové toxicity. V tradiční sekci „vojenské toxikologie“ pak byly prezentovány dílčí výsledky současného výzkumu v oblasti antidotní terapie, biologické účinnosti cholinesterázových reaktivátorů, bioscavengerů a jejich využití při otravách organofosforovými sloučeninami. Další samostatná sekce přednášek byla zaměřena na molekulární podstatu nefrotoxicity, karcinogeneze a receptorové studie v ledvinách či placentě.

Závěr konference byl tematicky složen z příspěvků referujících o výzkumu teratogeneze a mutagenity. Velmi zajímavými byly souhrnné přednášky, ať už o ochratoxinu A, možnostech a současných trendech laboratorní analýzy o odvětví forenzní a klinické toxikologie, příspěvek o flavonoidech obsažených v červeném víně nebo závěrečná přednáška, uzavírající celou konferenci, o vývoji nových chemických entit, jejich testování v in vitro a in vivo podmínkách až po jejich praktické uplatnění na trhu. Další, v pořadí již 19. toxikologická konference, se bude příští rok konat na Slovensku.

 

Autoři: Martin Kuneš, Kamil Kuča​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa