Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 242

19.6.2013 • Univerzitu obrany v úterý 18. června 2013 navštívili členové Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR. Jednání senátorů s hlavními funkcionáři univerzity se zúčastnila i náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová a její zástupce – personální ředitel MO Petr Vančura.

Senátoři přiletěli do Brna po 10. hodině dopolední, nejdříve navštívili Vojenský výzkumný ústav v Brně a poté zavítali na Univerzitu obrany, kde probíhalo jednání mezi členy výboru a zástupci UO, a také praktická prezentace vědeckých projektů univerzity. Na jednání nechyběl předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jozef Regec a místopředsedové – František Bublan, Pavel Lebeda a Jaroslav Sykáček. Náměstkyně ministra obrany pro personalistiku Lenka Ptáčková Melicharová v úvodu jednání zdůraznila, že Univerzita obrany je jedinou vojenskou vysokou školou v ČR, a požádala přítomné politiky o podporu této instituce. „Ambice, které škola má, nejsou malé. Klade si velké výzvy a potřebuje proto i politickou podporu,“ řekla náměstkyně.

Na její slova navázal rektor-velitel UO obrany brigádní generál  Bohuslav Přikryl, který přítomné seznámil s posláním univerzity, její strukturou, dislokací, vedením a systémem přípravy vojenských profesionálů Armády České republiky. „Absolvent Univerzity obrany je nejen univerzitně vzdělán, profesně a jazykově připraven, ale je také fyzicky zdatný a morálně vyspělý,“ sdělil brigádní generál Přikryl, který posléze představil novou vzdělávací strategii Univerzity obrany. „Jejím jádrem budou nové studijní programy na Fakultě ekonomiky a managementu a Fakultě vojenských technologií a aktualizované studijní programy na Fakultě vojenského zdravotnictví uskutečňované od akademického roku 2014/2015,“ vysvětlil přítomným rektor-velitel UO.

V úvodu diskuse, která následovala, ocenil předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jozef Regec Univerzitu obrany a její zaměstnance. „Budu sám přesvědčovat mladé lidi, aby šli studovat UO, neboť je to skvělá škola,“ řekl Regec a s úsměvem prohlásil, že by se sám ke studiu přihlásil, kdyby byl mladší. Senátoři se mimo jiné zajímali o to, jaké je uplatnění studentů po absolvování školy. „Téměř 100 procent vojenských absolventů univerzity nalezne po vystudování zaměstnání,“ řekl rektor a upozornil, že Univerzita obrany přijímá jen tolik studentů, kolik rezort obrany poptává. Brigádní generál Přikryl hovořil také o civilních studentech UO, kteří rovněž nemají potíže najít zaměstnání, povětšinou v rámci státní správy anebo i v zahraničí.

Na závěr zasedání prezentoval prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník Martin Macko a další vědeckopedagogičtí pracovníci přítomným senátorům výsledky vědy a výzkumu na univerzitě. Plukovník Macko mluvil o postavení univerzity jako vědecké instituce, unikátní databázi obranného výzkumu v ČR a také o projektech, které univerzita vysoutěžila. „Celkově každoročně univerzita získá soutěží okolo 100 milionu korun, dá se tedy říci, že si akademičtí pracovníci na sebe peníze vydělají sami. Celkově nyní zpracováváme 72 grantů, letos jsme získali dalších třináct,“ prozradil prorektor a zdůraznil, že UO patří mezi 30 nejlepších výzkumných organizací v České republice. Senátoři ocenili i praktické ukázky unikátních vynálezů a projektů, které prezentovali vědečtí pracovníci Univerzity obrany. Členové výboru si mohli prohlédnout tříkomorový autoinjektor, 3D vizualizační systém, robotický chemický prostředek UGV pro vzdálené monitorování radiační situace, či pasivní optoelektronický dálkoměrný a úhloměrný přístroj.

Text: Markéta Malá, Foto: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa