Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ministr obrany Vlastimil Picek na valné hromadě AOBP ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ministr obrany Vlastimil Picek na valné hromadě AOBP ČR

Počet shlédnutí: 450

13.6.2013 • „Ministerstvo obrany má hluboký zájem na existenci technologicky vyspělého a v evropském měřítku konkurenceschopného domácího obranného průmyslu,“ řekl dnes v Brně ministr obrany Vlastimil Picek, který se na Univerzitě obrany spolu s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem účastnil 17. valné hromady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP ČR). 

Pravidelné výroční setkání AOBP ČR, která sdružuje organizace a firmy zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami, opět hostila Univerzita obrany z pozice člena této důležité organizace. UO na zasedání zastupoval prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník Martin Macko.

O významu, jaký klade resort obrany na spolupráci s AOBP ČR, svědčí skutečnost, že se zasedání asociace vedle ministra Picka zúčastnili také náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Libor Karásek, generální sekretář MO Jan Vylita, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Bohuslav Dvořák, ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování MO brigádní generál Pavel Bulant, ředitel sekce logistiky MO brigádní generál Vladimír Halenka a další armádní činitelé. 

Vlastimil Picek ve svém projevu zdůraznil nutnost podpory domácího obranného a bezpečnostního průmyslu a uvedl, že AOBP ČR je pro Ministerstvo obrany důležitým partnerem. „Důležitým pro budování obranných schopností naší země i pro pravidelný odborný dialog, jenž je formalizován platnou dohodou o vzájemné spolupráci,“ podtrhl ministr. 

Podle ministra obrany se nyní připravuje Národní strategie vyzbrojování, která bude předložena vládě v průběhu příštího roku. Tato strategie musí mimo jiné identifikovat technologie a průmyslové oblasti, které jsou pro Českou republiku životním zájmem. „To by mělo napomoci právě domácímu obrannému průmyslu jako vodítko pro rozvoj jeho podnikatelských aktivit,“ řekl Vlastimil Picek a dodal, že dokument bude navazovat na Strategii vztahu státu a obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky, která bude předložena vládě ke schválení ještě v tomto roce. 

Po úvodních projevech 1. místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, ministra obrany Vlastimila Picka a náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorky se začalo diskutovat o exportní politice, vydávání exportních povolení, udělování tranzitních licencí pro přepravu materiálu přes země Evropské unie a zajištění Evropskou radou rovných podmínek pro české firmy na evropském trhu.   

Předseda AOBP ČR Jiří Hynek ve svém vystoupení poukázal na potřebu ještě větší státní podpory exportu obranných technologií legitimním vládám ve strategických zemích. „Protože pro náš obranný průmysl je alfou a omegou export, aktuálně nyní řeší silná skupina společností českého obranného průmyslu problém s miliardovým exportním projektem do Libye,“ prohlásil Jiří Hynek a navrhl možná řešení. 

Na programu jednání asociace pak byla mimo jiné volba prezidenta a viceprezidentů AOBP ČR. Prezidentem asociace na další dva roky byl zvolen Jiří Hynek. 

AOBP ČR v současné době sdružuje na devět desítek organizací a firem. Asociace je základním kontaktním místem pro obdobné zahraniční instituce a pomáhá firmám z celého světa hledat v České republice vhodné partnery. Obdobně pak slouží českých výrobcům při vyhledávání zahraničních společností vhodných pro průmyslovou spolupráci.

 

Autor: Pavel Pazdera ​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa