Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dramatické životní osudy bratrů Bernasových

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Dramatické životní osudy bratrů Bernasových

Počet shlédnutí: 168

4.6.2013 • Obrana národa (ON), vojenská protinacisticky zaměřená odbojová organizace, vznikla a působila na území Protektorátu v letech 1939 až 1942. Na jejím založení se podíleli příslušníci bývalé československé armády a jejími členy se stali také prvorepublikoví důstojníci bratři František a Jan Bernasovi. Nejen o nich referuje kniha Bojovali za Československo, jejíž slavnostní prezentace se konala na půdě Univerzity obrany v pondělí 3. června 2013.

Publikace Bojovali za Československo líčí osudy bratrů Bernasových, kteří se po německé okupaci 15. března 1939 podobně jako kupříkladu Josef Mašín nebo Josef Balabán zapojili do činnosti odbojové organizace Obrana národa. Dokonce i manželky obou bratrů pracovaly pro toto tajné seskupení jako spojky a převážely zprávy různým neobvyklým způsobem, třeba i v dětských kočárcích. Bernasové vstoupili také do zahraničního odboje. Jejich odchod do zahraničí provázely dramatické události. Když putovali přes Slovensko do Maďarska, byli zadrženi. Nakonec se jim však podařilo utéct do Jugoslávie a posléze i Francie a unikli tak zadržení a popravě. Roku 1940 vstoupili do československé zahraniční armády, aby se zúčastnili bojů na Středním východě a západní frontě.

Slavnostní prezentace knihy se konala v aule Fakulty ekonomiky a managementu za účasti osobností z historické obce, studentů a pracovníků Univerzity obrany a dalších příznivců vojenské historie.  „Je důležité zejména pro mladší generaci seznamovat se s osudy příslušníků 2. odboje,“ řekl na úvod prezentace Pavel Pazdera z Oddělení vnějších vztahů UO.  Univerzita obrany spolu s nakladatelstvím C-Press slavnostní akci pořádala. Za nakladatelství, které knihu vydalo, promluvil její zástupce Tomáš Krejčiřík, který byl také editorem knihy vedoucí redaktorky Listů UO o odbojové skupině bratří Mašínů (Nebojovali švestkovými knedlíky, vydáno 2011).

Publikaci Bojovali za Československo, která vyšla v témže nakladatelství letos, představili v aule Fakulty ekonomiky a managementu její autoři Jaromír Čapek a Václav Vondrášek. Setkání se zúčastnila také dcera plukovníka Františka Bernase, Zdeňka Čapková-Bernasová. Vyprávěla o osudech své rodiny, nejen otce a strýce, ale kupříkladu i matky a tety. Obě ženy byly po odchodu manželů do zahraničních armád odkázány na výpomoc členů odbojových skupiny. „Po popravě Balabána a zatčení Nestávala zůstaly maminka a teta zcela bez prostředků a navíc byly gestapem perzekvovány,“ svěřila se Zdeňka Čapková-Bernasová a vylíčila také, jak byly ženy odvezeny do koncentračního tábora, kde byly vystaveny krutému osudu.

Prezentace knihy Bojovali za Československo byla spojená s derniérou výstavy Operace ANTHROPOID a její součástí bylo také promítání fotografií, které připomněly české oběti 2. světové války. Jeden z autorů knihy, Jaromír Čapek, promluvil o historii armádního sboru prvorepublikového Československa. „Životní osudy bratrů zrcadlí v sobě osudy celé jedné generace,“ řekl Čapek a zdůraznil, že kniha popisuje nejen jejich odbojovou činnost a válečné události, které oba prožili na jednotlivých bojištích, ale referuje i o situaci v Protektorátu Čechy a Morava, v němž zůstaly jejich rodiny.

Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa