Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava o Dnech NATO v Ostravě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava o Dnech NATO v Ostravě

Počet shlédnutí: 567

4.6.2013 • Od 12. června 2013 je ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu v Kounicově ulici 44 k vidění výstava fotografií mapujících deset ročníků Dnů NATO v Ostravě. Výstavu připravily občanské sdružení Jagello 2000 a Univerzita obrany. 

Rozsáhlá expozice několika desítek velkoplošných snímků nazvaná „NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days: Our security is not given“ byla prezentována i v zahraničí. Například na Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě (SHAPE) v belgickém Monsu nebo v centrále NATO v Bruselu, kde byla teprve druhou podobnou prezentací některého z českých projektů.



Výstava se objevila i na letecké základně amerických vzdušných sil Barksdale v Louisianě, kde sídlí velitelství Air Force Global Strike Command. Tato základna je jednou z pěti, jejichž hlavním úkolem je s pomocí mezikontinentálních balistických raket a strategických bombardérů (B-2, B-52) provádět v případě nutnosti jaderné odstrašení a úderné operace po celém světě. Těžký strategický bombardér B-52 Stratofortress se Dnů NATO v Ostravě účastní každoročně od roku 2010 a stroje se již staly ikonou akce. Vloni se největší letecko-vojensko-bezpečnostní mezinárodní akce pro veřejnost ve střední Evropě zúčastnily dokonce dva tyto stroje, jeden na statické, druhý v letové ukázce – první v celé Evropě po 13 letech.

„Výstava je průřezem desetileté historie Dnů NATO v Ostravě, které se postupně staly nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které ostravskou akci organizuje.

Výstava vznikla v roce 2011. Autorem fotografií je fotoreportér Lubomír Světnička, který s Univerzitou obrany spolupracuje na projektu Winter Survival (mezinárodní mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji, které se každoročně pořádá v Jeseníkách).

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR 2013 se uskuteční na letišti Leoše Janáčka v Ostravě ve dnech 21. a 22. září 2013.

Výstava je volně přístupná do 16. srpna 2013, v pracovní dny od 8 do 18 hodin.


Ke stažení: Plakát​


Autor: Pavel Pazdera​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa