Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojenští studenti programu Erasmus na exkurzi u bojového útvaru AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Vojenští studenti programu Erasmus na exkurzi u bojového útvaru AČR

Počet shlédnutí: 464

4.6.2013 • V úterý 28. května 2013 se vojenští studenti, kteří v letním semestru studují na Fakultě ekonomiky a managementu v rámci programu Erasmus, zúčastnili odborné exkurze u 74. lehkého motorizovaného praporu dislokovaného v Bučovicích. Celkem se exkurze zúčastnilo 21 zahraničních vojenských studentů z Rakouska a Rumunska, které doprovodili dva studenti Fakulty ekonomiky a managementu a tři příslušníci stálého stavu.

Účastníky exkurze přivítal velitel praporu podplukovník Petr Svoboda, který následně přednesl prezentaci o historii, struktuře a určení praporu. Následovala návštěva praporního muzea. Poté byli studenti rozděleni do dvou skupin. První skupina odjela na střelnici, kde studenti dostali příležitost si prakticky vyzkoušet střelbu z 9 mm pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM a 5,56 mm útočné pušky CZ 805 BREN A1. Druhá skupina mezitím měla příležitost sledovat dynamickou ukázku zničení obranného postavení družstva nepřítele a následně si prohlídnout lehké víceúčelové obrněné vozidlo IVECO vybavené zbraňovým systémem PROTECTOR M151 A2, kolový obrněný transportér PANDUR II 8x8 v průzkumné verzi, odstřelovačské pušky a další zbraně, kterými jsou příslušníci praporu vyzbrojeni. Poté se obě skupiny prostřídaly.

Studenti byli s exkurzí více než spokojeni, a možnost praktického seznámení se s nově zavedenými zbraněmi a technikou AČR velmi ocenili. Děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Vladan Holcner by tímto rád vyjádřil poděkování veliteli 74. lehkému motorizovanému praporu za výborně připravené zaměstnání a doufá, že se spolupráce mezi fakultou a praporem bude nadále prohlubovat a rozvíjet.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek, Hana Vlachová, foto: studenti

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa