Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany na exkurzi u 101. spojovacího praporu v Lipníku nad Bečvou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Univerzity obrany na exkurzi u 101. spojovacího praporu v Lipníku nad Bečvou

Počet shlédnutí: 698

31.5.2013 • Příprava budoucích velitelů AČR nelze řešit jenom teoretickými přednáškami. V rámci předmětu „Komunikační a informační systémy“ je proto realizována i praktická ukázka současné techniky používané v komunikačním a informačním prostoru praporu a brigády.

Na základě dobrých zkušeností se exkurze u 101. spojovacího praporu (101. spojpr) opakuje již třetím rokem. Tento rok se exkurze účastnili jak studenti Fakulty ekonomiky a managementu (FEM), tak i Fakulty vojenských technologií (FVT).

Studenti se prakticky seznámili s rozvinutým praporním hlavním místem velení (HMV) a také měli možnost vidět část rozvinutého HMV brigády. V rámci ukázky byly představeny všechny mobilní spojovací prostředky používané k podpoře velení a řízení. Ke každému spojovacímu prostředku byl pro studenty připraven kvalitní výklad zástupcem velitele spojovací roty. Studenti měli možnost si každé technické zařízení částečně vyzkoušet. Na dotazy studentů kvalitně odpovídali náčelníci jednotlivých provozoven. Studenti FEM se především zajímali o provozní záležitosti (možné rychlosti přesunu techniky, doby přípravy k provozu, práce obsluhy a podobně). Studenti FVT, kteří se letos ukázky zúčastnili poprvé, byli soustředěni do druhé skupiny. Pro ně bylo zaměření ukázky především na technickou stránku věci. Byli seznámeni především s problematikou frekvenčních charakteristik spojovacích prostředků, jejich naladění, praktické zátěže, stránek elektronické bezpečnosti a podobně.

Spojovací prapor pro účastníky exkurze připravil dvě krátké a velmi zajímavé prezentace. V první prezentaci byli studenti seznámeni s charakteristikou 101. spojpr, jeho strukturou a určením jednotlivých prvků. V rámci druhé prezentace byli studenti seznámeni jedním z účastníků mise o specifikách přípravy a průběhu mise včetně jeho osobních zkušeností.

Přínos takového typu zaměstnání je podtržen i tím, že se ho zúčastnili i vybraní pedagogičtí pracovníci z obou fakult. Výborně připravená a provedená ukázka příslušníky 101. spojpr měla značný kladný ohlas u studentů i pedagogů, za což lze veliteli a příslušníkům 101. spojpr jen poděkovat.

​Autor: Petr Hrůza, Bohumil Brechta, foto: Petr Hrůza​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa