Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář k Dlouhodobému výhledu pro obranu 2030

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Seminář k Dlouhodobému výhledu pro obranu 2030

Počet shlédnutí: 385

28.5.2013 • Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany a Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany uspořádaly v pátek 24. května 2013 v Brně seminář k východiskům tvorby Dlouhodobého výhledu pro obranu 2030. 

Seminář řídil zástupce prvního náměstka ministra obrany – ředitel Sekce obranné politiky a strategie MO Jan Havránek, MALD. Akce se zúčastnili zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Ing. Bohuslav Dvořák, ředitel Sekce plánování sil MO brigádní generál Ing. František Mičánek, poradce ministra obrany PhDr. Luboš Dobrovský, prorektor pro vnitřní řízení Univerzity obrany plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., zástupci dalších sekcí MO, Vojenské policie, Vojenského zpravodajství a Univerzity obrany.

Cílem semináře, jenž se na půdě Univerzity obrany konal pod záštitou prvního náměstka ministra obrany Mgr. Daniela Koštovala, bylo projednat návrh struktury a obsahu připravovaného Dlouhodobého výhledu pro obranu 2030. Dlouhodobý výhled by měl být jedním ze zásadních dokumentů strategického řízení v resortu obrany. Bude vycházet zejména z  Obranné strategie ČR a bude východiskem pro koncepční dokumenty nižšího řádu, např. pro Koncepci výstavby Armády ČR. 

„Prvním a nepochybně hlavním cílem dlouhodobého výhledu by mělo být vytvoření zadání pro postupné dosahování politicko-vojenských ambicí ČR v čase,“ řekl na úvod jednání ředitel Sekce obranné politiky a strategie MO Jan Havránek. 

Projednání návrhu struktury a obsahu dlouhodobého výhledu doprovázela bohatá diskuse, ve které se její účastníci kromě jiného shodli na závěru, že existují reálné předpoklady pro vytvoření dokumentu, jenž bude mít praktické využití zejména v procesu strategického plánování.

 

Autor: Pavel Pazdera​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa