Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz I-RAPTER ve Vyškově

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kurz I-RAPTER ve Vyškově

Počet shlédnutí: 139

27.5.2013 • V souladu s ročním plánem Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení (JCBRN Defence COE) proběhl ve dnech 13. až 16. května 2013 ve Vyškově základní kurz International Radiological Assistance Program Training for Emergency Response (I-RAPTER). Tento kurz byl veden lektory z Úřadu pro energetiku USA, sekce Národní nukleární bezpečnosti (DOE NNSA; Department of Energy’s National Nuclear Security Administration). 

Na základě žádosti ředitele JCBRN COE Vyškov a souhlasu rektora-velitele Univerzity obrany se na organizaci kurzu podíleli pracovníci Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO zabezpečením praktického výcviku se zdroji ionizujícího záření. Kurz byl zaměřen na poskytnutí určitého návodu, jakým způsobem postupovat při zjištění radiační situace. Byly probírány základy problematiky ionizujícího záření, interakce s hmotou, typy detektorů, jejich odezvy na různé druhy záření, veličiny a jednotky, výběr vhodného detektoru(ů) pro určité scénáře, postupy měření a identifikace zdrojů, včetně jejich správného značení. Po zvládnutí instrumentální části byla pozornost věnována plánování, přípravě, pohybu a návratu z kontaminovaného prostoru včetně dezaktivace. Dále byly probírány reálné zásahy, u kterých proběhla analýza "správnosti" provedení a diskuze "jak to provést lépe".

Praktický výcvik byl rozdělen na dvě části, přičemž dopolední část byla zaměřena na nalezení zdrojů, jejich detekci a identifikaci různými druhy přístrojů od nejjednodušších detektorů až po  nejsložitější scintilační a polovodičové spektrometry. Dále byly cvičeny úlohy na odhalení pašování radioaktivních látek v davu, izolace a pacifikace možného teroristy. V neposlední řadě byly cvičeny úlohy osobní dozimetrie.

Odpolední část byla věnována mobilnímu průzkumu ve vozidle a pěšky. Trasa patroly byla vedena kolem skladu radioaktivního materiálu ÚOPZHN, kde přístroje zaznamenaly vyšší hodnotu dávkového příkonu a následně bylo přistoupeno k pěšímu průzkumu.

Kurzu se zúčastnilo 11 studentů ze tří států (CZE, IT a RO), přičemž se  nejednalo  pouze o vojenské příslušníky, ale také o civilní pracovníky, kteří by z různých důvodů mohli přijít do styku s ionizujícím zářením, či radioaktivními látkami. Další kurz je zatím předběžně plánován na 10. - 15. 5. 2014.

Ústav OPZHN prokázal zahraničním odborníkům a účastníkům nejen vysokou odbornou erudici, ale také velmi kvalitní zabezpečení vzdělávacího procesu personálu chemického vojska AČR na UO.   

 

Autor: Jiří Janda

 
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa