Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
AFCEA ocenila představitele Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

AFCEA ocenila představitele Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 342

24.5.2013 • V předvečer zahájení veletrhu IDET se v Brně uskutečnil za účasti ministra obrany České republiky Vlastimila Picka, náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Petra Pavla, prorektora Univerzity obrany Rudolfa Urbana a dalších významných hostů slavnostní večer české pobočky mezinárodní neziskové vzdělávací organizace AFCEA (Armed Forces Communications & Electronics Association).

Organizace AFCEA International byla založena ve Spojených státech amerických v roce 1946 na základě snahy příslušníků spojovacího vojska amerických vzdušných sil o vytvoření nezávislého odborného fóra zabývajícího se otázkami komunikačních, elektronických a informačních systémů nejen v podmínkách ozbrojených a bezpečnostních sil. V současné době má tato organizace více než 35 000 individuálních a 2000 kolektivních členů s pobočkami ve 130 zemích celého světa. Česká pobočka AFCEA vznikla před 20 lety v květnu roku 1993.

Slavnostní večer uspořádaný právě k této významné příležitosti zahájil předseda české pobočky AFCEA Josef Strelec. Po krátké videoprezentaci dokumentující dosavadní činnost AFCEA vystoupil ministr obrany Vlastimil Picek, který zdůraznil: „AFCEA je pro mne významnou organizací nikoli pouze proto, že jsem po mnoho let jejím čestným viceprezidentem, ale především kvůli tomu, že skutečně naplňuje důvody, proč byla založena. Je fórem profesionálů v ozbrojených silách i mimo ně pro diskuze o vojenských spojovacích a informačních technologiích. Propojuje svět civilní s tím armádním a je do značné míry hnacím motorem v těchto oblastech.“

Po Vlastimilu Pickovi se slova ujal generální ředitel AFCEA Europe generálmajor v záloze Klaus – Peter Treche. Generálmajor Treche poděkoval české pobočce za dosavadní činnost a popřál jí mnoho dalších úspěchů. Ocenil přitom zejména její aktivní přístup k naplňování poslání organizace a označil ji za jednu z v tomto ohledu nejlepších a nejaktivnějších v Evropě a ve shodě se zástupci světové AFCEA poté i v rámci celého světa.

Dalším bodem programu slavnostního večera bylo udělení cen AFCEA. Mezi osobnostmi, které toto ocenění z rukou Josefa Strelce převzali, byl i náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel, kterému byla udělena stříbrná výroční cena.

Závěr slavnostního večera patřil zástupcům akademické obce Univerzity obrany a Policejní akademie. Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl byl jmenován čestným viceprezidentem České pobočky AFCEA a prorektoru pro marketing a vnější vztahy Univerzity obrany brigádnímu generálovi v záloze Rudolfu Urbanovi udělila rada České pobočky AFCEA čestné členství za osobní podíl spojený s rozvojem a propagací AFCEA.

Nedávno došlo také k založení Studentského klubu AFCEA​ na Univerzitě obrany. Jeho zakládajícími členy jsou studenti Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií. Členství v klubu studentům UO přináší možnosti ucházet se o granty AFCEA International a České pobočky AFCEA, účastnit se mezinárodních studentských sympozií a pořádat odborné akce pod patronací této asociace.

 

Autoři: Pavel Pazdera, mjr. Jan Šulc, foto: mjr. Jan Šulc

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa