Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborný doprovodný program v plném proudu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Odborný doprovodný program v plném proudu

Počet shlédnutí: 147

23.5.2013 • Součástí veletrhu IDET je v těchto dnech také bohatý odborný doprovodný program. Odborníci během mezinárodních vědeckých konferencí CATE 2013 diskutují o aktuálních bezpečnostních otázkách. Klíčovými tématy jsou letos bezpečnost a ochrana informací a moderní vojenské technologie. Doprovodnou prestižní akci pořádá Univerzita obrany.

Jde o soubor šesti dílčích konferencí, jichž se účastní několik stovek specialistů z Evropy i zámoří. Konferenci Vojenské technologie 2013 (ICMT 2013) pořádá Fakulta vojenských technologií UO a odborníci ve dvanácti sekcích hovoří o nových trendech v jednotlivých oblastech vojenských technologií, např. zbraňové systémy, letecké a raketové technologie, speciální a bojová vozidla, radiolokační systémy.

Zásadním tématem je letos otázka bezpečnosti a ochrany informací. Hostem konference s tímto názvem je například špičkový expert z Oxfordské univerzity Jason R. C. Nurse. Mezi témata konference SPI 2013 patří vývoj a aplikace bezpečnostních standardů, řešení rizik, bezpečnost mobilních zařízení a operačních systémů, bezpečnost cloud computingu, bezpečnost v oblasti big data, aplikace elektronického podpisu nebo forenzní analýza informačních systémů a sítí. Konferenci pořádá Katedra komunikačních a informačních systémů FVT.

Konferenci Distanční vzdělávání, simulace a komunikace (DLSC 2013) připravila rovněž Katedra komunikačních a informačních systémů FVT a zabývá se výhodami e-learningu v přípravě vojenských profesionálů, využitím počítačového modelování v procesech velení a řízení a rozvojem komunikačních systémů.

Cílem konference Logistika a ekologie v ozbrojených silách je zase prezentace výsledků vědeckého výzkumu a vývoje v oblasti logistiky a ekologie ve vojenských podmínkách. Setkání připravila Katedra logistiky Fakulty ekonomiky a managementu UO. 

Další odborníci se zabývají problematikou managementu rizika, zásahu, obnovy a bezpečnosti prostředí v regionálních, národních i nadnárodních systémech ochrany obyvatelstva, majetku a životního prostředí na konferenci Bezpečnostní management a společnost. Na této konferenci, kterou pořádá Katedra ochrany obyvatelstva FEM, vystoupil také ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Akcent je položen na výměnu informací mezi vojenskými experty, bezpečnostními službami a ostatními stakeholders v procesu bezpečnostního managementu. 

Armáda a znalostní společnost je název konference, kterou pořádá Katedra vojenského managementu a taktiky FEM s cílem projednat základní zásady a úkoly výstavby systému obrany státu včetně popisu hlavních úkolů ozbrojených sil. Této konference se účastní zejména zástupci resortu Ministerstva obrany ČR. 

Velká pozornost byla věnována také jednodenní konferenci ITTE 2013, jejímž hlavním tématem byla obrana proti kybernetickým útokům na kritickou státní infrastrukturu. Cílem akce bylo demonstrovat účinnou obranu proti vnějším i vnitřním kybernetickým útokům na veřejné instituce, energetické společnosti a další strategicky důležité součásti státu. Středeční setkání s paralelními odbornými workshopy pořádala Česká pobočka AFCEA s cílem upozornit na problémy, definovat základní potřeby a otevřít diskusi odborné veřejnosti.

Autor: Pavel Pazdera, foto: autor a Marek Žižlavský​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa